Sari la conținut

Vaccinarea cu a patra doză de ser imunizator: Alexandru Rafila: „Recomandăm vaccinul persoanelor…”

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Alexandru Rafila

Studiile au demonstrat că unii indivizi au nevoie și de a patra doză de ser imunizator pentru a nu risca să dezvolte forme agresive de boală. Alexandru Rafila recomanda a patra doză de ser imunizator pentru o anumită categorie de persoane.

Vaccinarea cu a patra doză de ser imunizator: Alexandru Rafila: „Recomandăm vaccinul persoanelor…”

„Da, este adevărat, există studii care arată că sunt categorii de persoane care au nevoie de doza trei, unii au nevoie şi de doza a patra”, a spus Alexandru Rafila, precizând că nivelul de protecție față de boala COVID-19 diferă de la un individ la altul.

De ce e importantă administrarea dozei patru de vaccin anti-COVID-19?

„Pentru a uniformiza situația unei persoane care călătorește, s-a introdus acest element legat de administrarea celei de-a treia doze la încheierea schemei de vaccinare”, a punctat ministrul Sănătății, explicând astfel și importanța administrării dozei patru de vaccin anti-COVID.

Întrebat dacă populația va trebui să se vaccineze anual, precum în cazul gripei, Rafila a spus că „este posibil” ca acest lucru să se materializeze, „nu pentru toată lumea, dar pentru multe categorii care sunt la risc”.

Vaccinarea anuală va fi obligatorie?

„Aşa cum şi la gripă, recomandăm vaccinul persoanelor vârstnice, au afecţiuni cardiovasculare. Nu este exclus ca şi pentru coronavirus, cel puţin pentru o perioadă de timp, să facem acest lucru”, a spus Alexandru Rafila.

Directorii Pfizer au transmis că sunt de părere că boala COVID-19 va deveni precum o gripă până în anul 2024.

„COVID va trece la o stare endemică până în 2024. Mai precis, va deveni o boală comună ca gripa, cu o prezență constantă în jurul lumii, dar fără a mai reprezenta o urgență sanitară”, a declarat Nanette Cocero, președintele global al Pfizer Vaccines, în timpul unui apel video către investitori.

„Când și cum exact se va întâmpla acest lucru va depinde de evoluția bolii, de cât de eficient societatea implementează vaccinurile și tratamentele și de distribuția echitabilă în locurile în care ratele de vaccinare sunt scăzute”, a spus directorul științific al Pfizer, Mikael Dolsten.

„Apariția de noi variante ar putea avea, de asemenea, un impact asupra modului în care pandemia continuă să se desfășoare. Se pare că în următorii doi ani, unele regiuni vor trece la un model endemic, în timp ce alte regiuni vor continua în modul pandemic”, a spus Dolsten, potrivit EVZ.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila a discutat astăzi, 4 ianuarie,  cu secretarul de stat Adriana Pistol și cu președintele interimar al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate Adela Cojan, despre centrele de evaluare a pacienților COVID și despre pregătirea spitalelor pentru a acorda servicii medicale atât pentru bolnavii infectați cu virusul SARS-CoV-2 cât și pentru cei cu alte patologii, pentru a evita situația din valurile precedente care a dus la o mortalitate crescută.

Ministrul Sănătății consideră foarte importante centrele de evaluare ambulatorie, în care pacienții infectați vor fi investigați și vor beneficia de tratament astfel încât să nu se mai producă supraaglomerarea secțiilor de spital.

„Ne gândim la cele mai bune soluții atât pentru pacienții infectați cu virusul SARS-CoV-2 cât și la cei care au alte afecțiuni. Este esențial ca spitalele să rămână funcționale. Pacienții cu alte patologii trebuie să aibă acces în continuare la serviciile medicale.”, a spus Ministrul Sănătății.

Secretarul de stat conf. dr. Adriana Pistol a precizat că e important ca pacienții diagnosticați cu COVID-19 să ajungă în ziua în care au primit rezultatul într-un centru de evaluare pentru a primi tratamentul adecvat formei de boală cât mai repede. Astfel, pot fi prevenite cazurile severe.

„Bolnavii infectați cu virusul SARS-CoV-2 nu vor avea nevoie de bilet de trimitere pentru a merge în centrele de evaluare. Vor fi evaluați și tratați gratuit atât pacienții asigurați, cât și cei neasigurați.”, a declarat Conf. dr. Adela Cojan, președintele interimar al CNAS.

Ministerul Sănătății va realiza centralizarea situației centrelor de evaluare și va pune la dispoziția cetățenilor o hartă interactivă cu acestea cât mai rapid.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel