sâmbătă, iunie 3, 2023

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, a declarat aseară, 22 martie, că începând cu luna aprilie își dorește să se înceapă vaccinarea în cabinetele medicilor de familie.

„Urmează să mai primim săptămâna viitoare, luni, aproximativ 345.000 de doze de la compania Pfizer și tot săptămâna viitoare ar trebui să primim circa 428.000 de la compania AstraZeneca, iar în luna aprilie, într-adevăr de la toate cele trei companii, la care o să se adauge și compania Johnson&Johnson ar trebui să avem peste 3,2 milioane de doze în România, din care cel puțin 2 milioane de la Pfizer”, a declarat în exclusivitate la Realitatea PLUS, Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID.

Te-ar mai interesa: Vitamine pentru slăbit. Stimulează metabolismul și...

Până la sfârșitul lunii martie vom ajunge la 2 milioane de persoane vaccinate

„Dacă acum suntem la circa 1,8 milioane de persoane vaccinate, noi estimăm că până la sfârșitul lunii martie, poate un pic trecut de luna martie, vom ajunge deja la 2 milioane de persoane și sperăm că în decursul lunii aprilie să putem crește ritmul de vaccinare încât să avem 2 milioane de persoane vaccinate în cursul lunii aprilie, ceea ce ar însemna că la început de mai am putea să fim undeva până la 4 milioane de persoane vaccinate.

Calendarul de livrare a dozelor de vaccin

Pentru luna mai, încă nu avem un calendar confirmat de livrare, însă pot să vă spun că de la compania Pfizer urmează să primim cel puțin la fel de multe doze, adică sunt peste 4 milioane de doze, care sunt împărțite în patru tranșe și săptămânal primim un anumit număr de doze. La fel se va întâmpla și pentru compania Moderna. La fel se va întâmpla și pentru compania AstraZeneca.

Te-ar mai interesa: „Părinții mei nu mă iubesc!”: 6 motive pentru care...

Pentru aprilie, de la compania AstraZeneca primim aproximativ 800.000 de doze, de la compania Moderna între 250.000 și 350.000 de doze și foarte probabil că vom avea în jur de 120.000 de doze de la compania Johnson&Johnson care vor fi livrate în a doua jumătate a lunii”, a punctat medicul militar.

Activitatea de vaccinare în cabinetele medicilor de familie.

„Noi ne gândim ca, de la sfârşitul lunii aprilie, pe lângă activitatea din centrele de vaccinare, care va fi crescută – pe de o parte prin deschiderea de noi centre de vaccinare, pe de altă parte vom creşte numărul de persoane vaccinate per cabinet de la 60 la aproape 90 de persoane – de la sfârşitul lunii aprilie vom demara şi activitatea de vaccinare în cabinetele medicilor de familie.

Te-ar mai interesa: Eliminarea acidului uric. Alimente și băuturi reco...

Chiar astăzi am transmis către Direcţiile de Sănătate Publică o adresă prin care solicit evaluarea la nivelul fiecărui judeţ a medicilor de familie care pot să fie incluşi în acest demers de vaccinare pentru a putea realiza catagrafia la nivelul fiecărui judeţ şi a demara procedurile care stau la baza acestei activităţi de vaccinare”, a concluzionat Valeriu Gheorghiţă.

„Fiecare medic de familie îşi va evalua lista proprie de pacienţi”

„Practic, fiecare medic de familie îşi va evalua lista proprie de pacienţi, va stabili care este numărul de persoane care doresc să se vaccineze – de asemenea respectând criteriile de prioritizare – vor fi vaccinaţi rând pe rând”, a explicat Gheorghiţă.

Te-ar mai interesa: Cele mai norocoase zodii ale lunii iunie. Ar putea...

Potrivit acestuia în cabinetele medicilor de familie vor fi folosite doar vaccinurile bazate pe vector viral, întrucât ar putea apărea probleme în ceea ce priveşte depozitarea vaccinurilor bazate pe ARN Mesager.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private