Sari la conținut

Vaccinul anti-căpușă: ce este și când poate fi utilizat?

muscătura capușă
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
Cum depistezi boala Lyme

Ce este FSME-IMMUN 0,5 ml şi pentru ce se utilizează

FSME-IMMUN 0.5 ml este un vaccin utilizat pentru prevenirea bolii provocate de virusul encefalitei transmis de căpuşe (TBE).

Vaccinul este indicat pentru persoane cu vârsta de 16 ani şi peste.

 • Vaccinul determină organismul să îşi producă propria protecţie (anticorpi) împotriva acestui virus.
 • Vaccinul nu vă protejează împotriva altor virusuri şi bacterii (unele dintre acestea sunt transmise, de asemenea, prin înţepături de căpuşă) care pot să provoace simptome similare.

Virusul encefalitei provocate de căpuşe poate determina infecţii foarte grave ale creierului sau ale măduvei şi ale membranelor acestora. Acestea încep, de obicei, cu durere de cap şi febră mare. La unele persoane şi în formele cele mai severe, se poate ajunge la pierderea conştienţei, comă şi deces.

Virusul poate fi purtat de către căpuşe. Este transmis la om prin înţepătura de căpuşă. Posibilitatea de a fi înţepat de căpuşe purtătoare de virus este foarte mare în multe zone ale Europei, dar şi în centrul şi estul Asiei.

Persoanele care locuiesc sau îşi petrec vacanţa în aceste părţi ale lumii sunt cele mai expuse riscului de a face encefalită provocată de căpuşe. Înţepăturile nu apar întotdeauna sub formă de pete pe piele, astfel că pot trece neobservate.

 Ce trebuie să ştiţi înainte să vi se administreze FSME-IMMUN 0,5 ml dumneavoastră sau copilului dumneavoastră

Nu trebuie să vi se administreze FSME-IMMUN 0,5 ml:

 • dacă dumneavoastră sau copilul dumneavoastră sunteți alergici la substanţa activă sau la oricare dintre celelalte componente – formaldehidă sau sulfat de protamină (utilizate în timpul procesului de fabricaţie) sau la antibiotice cum sunt neomicina şi gentamicina. De exemplu dacă dumneavoastră sau copilul dumneavoastră ați avut o erupţie trecătoare pe piele, vi s-a umflat faţa şi gâtul, ați prezentat dificultăţi la respiraţie, învineţire a limbii şi a buzelor, tensiune arterială mică şi colaps.
 • dacă dumneavoastră sau copilul dumneavoastră ați avut o reacţie alergică severă după ce aţi mâncat ouă sau carne de pui.
 • dacă dumneavoastră sau copilul dumneavoastră ați avut o boală acută, cu sau fără febră, este posibil să fie necesar să aşteptaţi până la vaccinarea cu FSME-IMMUN 0.5 ml. Medicul dumneavoastră vă poate cere dumneavoastră sau copilului dumneavoastră să amânaţi vaccinarea până vă simţiţi mai bine.

Atenţionări şi precauţii

Spuneţi medicului dumneavoastră, farmacistului sau asistentei medicale înainte ca dumneavoastră sau copilul dumneavoastră să primiţi vaccinul dacă:

 • aveţi o tulburare de sângerare sau vă învineţiţi cu uşurinţă
 • aveţi o boală autoimună (cum sunt poliartrita reumatoidă sau scleroza multiplă)
 • sistemul imunitar este slăbit (astfel încât dumneavoastră sau copilul dumneavoastră nu luptați bine împotriva infecţiilor)
 • organismul nu produce suficienţi anticorpi
 • luaţi medicamente pentru tratamentul cancerului
 • luaţi medicamente numite corticosteroizi (utilizate pentru a reduce inflamaţia)
 • aveţi orice boală a creierului
 • aveţi tulburări neurologice sau convulsii

Cum se utilizează FSME-IMMUN 0,5 ml

De regulă, acest vaccin este injectat în muşchiul de la nivelul braţului. Vaccinul nu trebuie injectat într-un vas de sânge. Doar în cazurile excepţionale (dacă dumneavoastră sau copilul dumneavoastră aveți o tulburare de sângerare sau urmați tratament pentru subțierea sângelui, numit anticoagulant), vaccinul poate fi administrat sub piele (subcutanat).

Acest vaccin nu trebuie administrat persoanelor cu vârsta sub 16 ani. Pentru această grupă de vârstă se recomandă acelaşi vaccin, dar în forma farmaceutică indicată pentru administrare la copii şi adolescenţi.

Administrarea vaccinului şi seria medicamentului trebuie înregistrate de către medicul dumneavoastră

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel