Sari la conținut

Cum au reușit rușii să dezvolte vaccinul anti-Covid atât de repede. ”Facem cercetări din 1980.” 20 de țări l-au comandat deja

efecte secundare
Vaccinul anti-covid rusesc are o eficacitate de 92%

Din cuprinsul articolului

Vaccinul anti-Covid dezvoltat de Rusia are la bază studii încă din anii 1980, potrivit unui comunicat de presă al Ambasadei Rusiei în România. ”Dezvoltarea vaccinului Sputnik V într-o perioadă relativ scurtă a fost posibilă datorită cercetărilor efectuate în cadrul Centrului Național de Cercetare încă din anii 1980 privind cercetarea maladiilor virale periculoase. Astfel, lucrarea nu a fost realizată de la zero, ci pe baza experienței existente în dezvoltarea vaccinurilor pe o platformă tehnologică folosind adenovirusuri. Datorită acestei platforme, a devenit posibilă dezvoltarea de noi vaccinuri nu în decurs de un an și jumătate până la doi ani, ca de obicei, ci în câteva luni,” se arată în materialul de presă.

Conform informațiilor de pe pagina Ambasadei, mai devreme, la Centrul Național de Cercetare, folosind vectori pe bază de adenovirus, au fost dezvoltate cu succes mai multe medicamente, printre care trebuie să fie menționate două vaccinuri: împotriva febrei Ebola (implementat în 2015), precum și împotriva așa-numitului virus a Sindromul respirator din Orientul Mijlociu (MERS, Middle East respiratory syndrome). Acesta din urmă se află în prezent într-un stadiu avansat al testărilor clinice.

Vaccinul anti-Covid

Dacă apelăm la comparații care sunt mai inteligibile pentru publicul larg, atunci esența noii metode de elaborare a vaccinului se datorează faptului că o „stație orbitală” – un fragment de coronavirus – este agățată de un adenovirus relativ inofensiv pentru oameni utilizat drept un „vehicul de lansare”. Apoi acesta este lansat în interiorul corpului uman, unde se formează imunitatea atât față de „vehiculul de lansare” (adenovirus), cât și față de „stația orbitară” (coronavirus). Pentru a consolida succesul, trei săptămâni mai târziu ,aceeași” stație orbitală „este lansată pe un alt „vehicul de lansare”. Imunitatea se dezvoltă din nou și, drept urmare, împreună cu imunitatea la ambele adenovirusuri (cele două „vehicule de lansare”), de care organismul nu are nevoie atât de acută, se produce o protecție imună fiabilă împotriva ambelor coronavirusuri, potrivit comunicatului de presă.

Producția în masă a vaccinului va deveni o realitate la începutul anului 2021. Până acum, Fondul de investiții directe din Rusia a primit cereri preliminare pentru furnizarea a până la 1 miliard de doze de vaccin din 20 de state ale lumii. (Până în prezent, la Ambasada Rusiei la București nu au fost depuse cereri oficiale de acest gen.)
DESIGUR, ÎN PRIMUL RÂND, VACCINUL ÎN TOATE MODIFICĂRILE LUI, PE MĂSURĂ CE ACESTEA VOR FI DEZVOLTATE, VA FI DISPONIBIL PENTRU CETĂȚENII FEDERAȚIEI RUSE.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel