sâmbătă, mai 21, 2022

Virusul HPV este mult mai comun decât am putea crede. Aceasta este, de fapt, este cea mai frecventă infecție virală a organelor genitale. Deși anumite tulpini reprezintă un risc mai mic pentru organism, există și tulpini care pot provoca afecțiuni grave.

HPV-ul poate cauza cancerul de col uterin. În România, decesul în urma cancerului de col uterin este una dintre cele mai răspândite cauze de deces în urma femeilor.

Te-ar mai interesa: Carmen Șerban, diagnosticată cu cancer: „Am ...

Acest tip de cancer poate fi prevenit cu ajutorul vaccinului anti-HPV. Este recomandat mai ales înainte de începerea vieții sexuale, însă poate fi adinistrat și după aceasta.

Cu toate acestea, este recomandaă administrarea vaccinului chiar și după infectare?

Vaccinul anti-HPV, recomandat și după infectare?

Într-un interviu, în exclusivitate pentru Spectacola, medic specialist dermatologie și doctor în științe medicale, Pavelina Andrei, a explicat când poate fi făcut vaccinul Gardasil, împotriva cancerului de col uterin și care este schema de tratament pentru pacienții infectați cu acest virus.

România a fost foarte mult timp locul 1 la cancerul de col uterin. Condiloamele genitale, tulpinile care sunt problematice, aceste lucruri netratate și care merg spre colul uterin pot duce în timp și la cancerul de col uterin. Căci HPV este o cauză de cancer de col uterin și este o infecție transmisibilă sexual.

Te-ar mai interesa: Ce salarii încasează medicii din România în 2022. ...

Gardasilul este vaccinul contra HPV. În America se face și la bărbați. Indicația de vaccinare este până la 45 de ani. Se fac 3 doze, 0-2-6 luni. Ideal ar fi să fie făcut până la începerea vieții sexuale sau dacă s-a început totuși viața sexuală, nu e nicio problemă în a face vaccinul pentru că acel vaccin te protejează de 9 tulpini de HPV cu potențial oncogen. Dar dacă o persoană are infecție cu o tulpină oncogenă 16, ea încă are indicație de a face vaccinul, nu pentru tratamentul infecției cu tulpina 16, cât pentru protejarea de a nu lua și alte tulpini. Acesta este rolul vaccinului, nu de a trata de tulpina deja existentă.

Te-ar mai interesa: Mesaje de Sfinții Constantin și Elena. Cele mai fr...

Virusul HPV se tratează, dar trebuie monitorizat permanent. Se dă și un tratament în funcție de cât de gravă este infectarea locală. La dermatolog, tratamentele sunt minim invazive și în funcție de cât de sever și cât de extinse sunt condiloamele genitale, fie ele și anale, atunci se pot administra și tratamente de susținere a imunității pe gură.

Scăpăm de acest virus în sensul că îl ardem prin electrocauterizare, condiloamele dar fiind un virus cu ADN se integrează în genomul celulei gazdă și atunci trebuie să ne protejăm, să ne facem vaccinul și să urmărim periodic evoluția virusului. Cu toate că odată arse condiloamele și luat și un tratament de susținere a imunității, șansele să mai apară sunt foarte mici, dar existente totuși”, a explicat pentru Spectacola, dermatologul Pavelina Andrei, potrivit sursei citate.

Te-ar mai interesa: Lupta cu cancerul. Ce trebuie să știe românii desp...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private