Sari la conținut

Vaccinul care ne protejează de HIV va fi disponibil mai repede decât ne-am fi așteptat. Specialiștii au o dată estimativă

Un vaccin care protejează împotriva virusului HIV ar putea deveni disponibil de la începutul anului 2021.

Studiile pentru trei tipuri de vaccinuri sunt aproape de stadiile finale, iar experții se declară optimiști în legătură cu acestea.

Rezultatele vaccinurilor experimentale HVTN 702, Imbokodo și Mosaico vor fi disponibile la începutul anului viitor.

În momentul de față nu există un vaccin care să protejeze împotriva HIV, însă persoanele infectate care iau tratament și în cazul cărora virusul devine indectabil, nu transmit mai departe boala, nici măcar prin contacte sexuale.

Coordonatorul studiilor, dr. Susan Buchbinder, directorul programului de cercetare HIV, al departamentului de Sănătate Publică din San Francisco a declarat pentru dailymail.co.uk: ”Acesta este unul dintre cele mai optimiste momente”.

”În momentul de față avem în testare trei tipuri de vaccin. Cel mai vechi studiu este cel pentru vaccinul HVTN 702, lansat în 2016, în Africa de Sud. Acesta are la bază vaccinul RV144, primul care și-a demonstrat eficacitatea și care a reușit să scadă cu 30% rata infectărilor. HVTN 702 este varianta îmbunătățită și a fost, de asemenea adaptat subtipului de HIV predominant în Africa de Sud. Imbokodo folosește imunogeni ”mozaic”, adică niște componente care induc un răspuns imun împotriva mai multor tulpini de HIV”, a adăugat dr. Buchbinder.

Al doilea studiu este cel pentru Imbokodo, început în 2017 în cinci regiuni din Africa de Sud. 2600 de femei au fost înrolate în acest studiu.

Al treilea vaccin, numit Mosaico, se bazează tot pe un răspuns imun pentru mai multe tipuri de tulpini. Studiul a început în noiembrie și în cadrul lui au fost recrutați 3800 de

”Dacă unul sau mai multe dintre aceste vaccinuri ar avea o eficacitate de 50-60% ar însemna sfârșitul epidemiei de HIV”, a declarat dr. Susan Buchbinder

 

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel