Sari la conținut

Coordonatorul vaccinului anti-Ebola: Vaccinarea în pandemie favorizează răspândirea coronavirusului și apariția tulpinilor noi

Vaccinul Covid ar trebui folosit cu precauție, potrivit lui Geert Vanden Bossche, un specialist implicat în dezvoltarea mai multor vaccinuri timp de 23 de ani, printre care și cel împotriva Ebola, potrivit Newsweek Romania.

În opinia lui Vanden Bossche, programul de vaccinare în masă trebuia amânat până la evaluarea completă a virusului. Vaccinurile sunt profilactice și nu trebuie utilizate într-un cadru pandemic, în care vor genera apariția unor mutații. ”Avem de-a face cu un coronavirus mutant superinteligent, care încearcă să evadeze presiunii imune”, crede el.

Variantele noi sunt extrem de infecțioase și se răspândesc în special la tineri, mai arată specialistul. Mutațiile virusului au trecut la tineri

Potrivit sursei citate, Israelul, care este considerat un ”laborator mondial” pentru programul avansat de vaccinare, a anunțat luni că ar putea începe vaccinarea copiilor înainte ca FDA – autoritatea americană de reglementare în domeniul medicamentelor – să ia o decizie cu privire la această chestiune.

Vaccinul Covid ”învață” virusul cu privire la ”evadarea imună”

FDA este așteptată să ia o decizie odată cu finalizarea studiilor Pfizer pentru această categorie de vârstă, într-o lună sau două. Expertul belgian mai spune că vaccinul stimulează doar anticorpii specifici antigenilor induși artificial și nu celulele naturale ale sistemului imunitar necesare pentru neutralizarea eficientă a coronavirusului. Cu alte cuvinte, vaccinarea ajută la crearea de noi variante și ”învață” virusul cu privire la ”evadarea imună”.

În timp, oamenii își pot pierde imunitatea mediată de vaccin, dar și imunitatea naturală. Virusul nu are nevoie decât de câteva mutații pentru a scăpa de anticorpii produși de vaccin, mai afirmă el.

Geert Vanden Bossche consideră că vaccinurile folosite în prezent nu previn replicarea virală dacă anticorpii au o concentrație sau o afinitate prea scăzute. Ele nu pot controla replicarea variantelor mai infecțioase și chiar pot conduce la evadarea imunitară (când cei vaccinați sunt infectați cu mutații ale virusului).

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel