vineri, februarie 26, 2021

Vaccinul Covid. Vaccinarea se va face în etape şi va începe cu anumite grupe de populaţie. Mai mult, președintele României, Klaus Iohannis, a precizat că le-a solicitat autorităților să comunice transparent măsurile pentru vaccinare și să combată dezinformarea.

Conducerea întregii campaniei de vaccinare va fi asigurată, prin intermediul Ministerului Apărării, de Valeriu Gheorghiță, medic primar infecționist la Spitalul Universitar de Urgență Militar Central din Capitală.

Primii vaccinați vor fi cei din corpul medical și mai apoi persoanele cu probleme. ”Este nevoie de prioritizare a categoriilor de persoane care vor beneficia din prima etapă de vaccin şi este evident în baza tuturor recomandărilor internaţionale, şi vorbim de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, de ACDC şi de fapt de un cadru strategic adoptat de toate ţările membre ale Uniunii Europene. Pe prima etapă este alocată către lucrătorii din sistemul de sănătate, la care se adaugă infrastructura critică necesară funcţionării statului, funcţionării normale, şi în acelaşi timp, în funcţie de disponibilitatea vaccinurilor, categoriile vulnerabile, persoanele care pot să dezvolte forme severe, şi aici mă refer la vârstnici şi persoanele cunoscute cu boli cronice,” a declarat dr. Valeriu Ghoerghiță, potrivit Rador. 

Vaccinul Covid în România

Medicul a mai precizat următoarele aspecte:

Aş vrea să clarificăm următoarele aspecte. În momentul de faţă, este o acţiune care este concertată şi care este susţinută la nivel global, inclusiv la nivel european. România practic face parte dintr-un mecanism de imunizare, în momentul de faţă, de asigurare a nivelului de acoperire vaccinală în toate statele membre. Practic, vom avea acce încă de la început. Nu există o prioritizare între state pentru alocarea acestui vaccin.

În această etapă de vaccinare pentru stingerea pandemiei, vorbim de vaccinuri care sunt oferite gratuit, sunt voluntare, activitatea de vaccinare este voluntară şi nu presupune obligaţia, obligativitatea persoanei să se vaccineze, dar ne-am dori cu toţii, după o informare corectă, ca această decizie: mă vaccinez sau nu mă vaccinez să fie în baza unui nivel suficient de bun de informare corectă din surse oficiale şi surse credibile. Din acest punct de vedere, ne-am dori să fim, cât mai mulţi dintre noi să avem un grad de acoperire vaccinală, tocmai pentru a atinge ceea ce ne-am dorit şi ne dorim, acel nivel de imunizare colectivă care să ne ajute la stingerea acestei pandemii.

Ultimele stiri

Parteneri