Sari la conținut

Valeriu Gheorghiță, despre vaccinul anti-COVID AstraZeneca. Ce grupe de vârstă nu îl pot administra?

cazurile de tromboză

Vaccinul anti-COVID AstraZeneca a fost aprobat, recent, în Uniunea Europeană. Se pare că utilizarea acestui vaccin a fost limitată, în unele state europene, pentru o anumită grupă de vârstă. Ce declară Valeriu Gheorghiță despre decizia autorităților de a folosi acest vaccin în România?

Vaccinul anti-COVID AstraZeneca este recomandat tinerilor. După ce Uniunea Europeană a aprobat vaccinul, acesta a fost limitat pentru grupele înaintate de vârstă, întrucât testele clinic nu au implicat destule persoane vârstnice pentru a-i determina eficacitatea în această categorie.

Autoritățile vor decide zilele următoare cum se va folosi în România vaccinul anti-COVID produs de compania AstraZeneca, recent aprobat în Uniunea Europeană. Vaccinul se poate administra celor peste 18 ani în două doze și are un grad de eficiență de aproape 60%. Studiile clinice însă nu au inclus suficiente persoane de peste 55 de ani pentru a se putea oferi date relevante legate de impactul asupra categoriilor de vârstă mai înaintată, iar unele state europene au limitat deja utilizarea lui.

„Ca atare, rămâne să luăm în cursul acestei săptămâni o decizie, după ce vom primi un punct de vedere de la comisiile de specialitate din Ministerul Sănătății și, de asemenea, de la Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România, care va fi intervalul de vârstă pentru care vom folosi vaccinul de la AstraZeneca, în România.

Chiar în cursul acestei zile am avut o întâlnire cu reprezentanții companiei AstraZeneca, inclusiv de la nivel european în care ni s-au prezentat toate datele de eficacitate, toate datele care reies din studiile clinice, aşa încât în cursul acestei săptămâni să fim în măsură să luăm decizia potrivită pentru administrarea acestui tip de vaccin pe teritoriul României”, a declarat Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare în România, conform Rador.

Țara noastră ar urma să primească aproximativ 800.000 de doze de vaccin anti-COVID produs de AstraZeneca până la sfârșitul acestei luni, iar pentru administrarea lor sunt pregătite să funcționeze, din 15 februarie, încă 180 de cabinete de vaccinare la nivel național.

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel