Categories: Ştiri sănătate

Valeriu Gheorghiță: Factori care favorizează transmiterea virusului și infectarea

SARS-CoV-2 este un virus care se transmite prin cale respiratorie, prin picături de secreție de la o persoană infectată. Având în vedere acest lucru, anumiți factori pot favoria transmiterea rapidă a acestuia sau, dimpotrivă, o pot limita. 

Lipsa distanțării fizice este unul dintre acești factori. Persoanele infectate pot răspândi în aer picăturile virale, la câțiva metri, iar acestea pot fi captate cu ușurință de persoanele sănătoase.

De asemenea, venirea sezonului rece este un alt factor care influențează răspândirea virusului, deoarece mai multe persoane vor sta în spații închise, cu un spațiu limitat.

Lipsa distanțării și sezonul rece, factori care răspândesc virusul

Situaţia de acum nu este un motiv de optimism, atrage atenţia medicul Valeriu Gheorghiţă, care subliniază că reînceperea şcolii cu prezenţă fizică şi venirea sezonului rece – când oamenii petrec mai mult timp în interior – sunt factori care favorizează transmiterea virusului, comunică RRA.

„Estimarea este că în perioada următoare, probabil într-o perioadă de o săptămână – două săptămâni, vom stagna din această scădere și nu este exclus să înregistrăm o nouă creștere a numărului de cazuri, cu atât mai mult cu cât, în momentul acesta, la o rată de vaccinare de circa 43%, este evident că nu este în avantajul nostru.

În multe țări europene deja se observă o creștere importantă a numărului de cazuri, dar acolo unde rata de vaccinare este crescută nu se observă o creștere a numărului de cazuri grave, care au nevoie de spitalizare în terapie intensivă, și nu crește mortalitatea. E clar că, odată cu valul patru, nu se va opri pandemia.

Dacă nici de data aceasta nu ne vom pregăti mai bine, în sensul în care să avem un grad ridicat de protecție la nivelul comunității, valurile următoare, câte vor fi, ne vor lovi la fel de rău, poate chiar mai rău”, a declarat Valeriu Gheorghiță, medic și coordonator al campaniei de vaccinare anti-COVID în România.

Recent Posts

Peste 100.000 de pachete de pâine cu resturi de șobolani au fost retrase de pe piață

Peste 100.000 de pachete de pâine feliată retrase de pe piață. În orice țară, siguranța…

17 minute ago

Medic plasat în arest la domiciliu, după ce ar fi uitat o compresă în corpul unei paciente operate. Femeia a murit de septicemie

Un medic de la Institutul Oncologic din Bucureşti cercetat pentru ucidere din culpă, după ce…

47 de minute ago

Terapia durerii: ce este, când se recomandă, beneficii. Opt metode eficiente de gestionare a durerii

În contextul medicinei moderne, terapia durerii reprezintă o componentă-cheie în îngrijirea pacienților. Aceasta se refera…

o oră ago

Carmen Harra, despre rețeta care a învățat-o de Dalai Lama: E cel mai bun tratament pentru cancer

Carmen Harra, despre un leac pe care l-a învățat de la Dalai Lama. Cancerul este…

11 ore ago

Fructe pe care ar trebui să le mănânci zilnic dacă ești stresat, potrivit unui medic

Fructele care combat stresul. consumul de fructe poate aduce o multitudine de beneficii pentru sănătate,…

11 ore ago

Horoscop 17 mai 2024. Scorpion, trebuie să amâni deciziile importante. Capricorn, latura ta creativă este perfect aliniată

Horoscop 17 mai 2024. Problemele domestice sunt primordiale pentru nativii din zodia Rac. Pentru cei…

12 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Pelagra

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică