Sari la conținut

Valeriu Gheorghiță: Factori care favorizează transmiterea virusului și infectarea

varianta delta

SARS-CoV-2 este un virus care se transmite prin cale respiratorie, prin picături de secreție de la o persoană infectată. Având în vedere acest lucru, anumiți factori pot favoria transmiterea rapidă a acestuia sau, dimpotrivă, o pot limita. 

Lipsa distanțării fizice este unul dintre acești factori. Persoanele infectate pot răspândi în aer picăturile virale, la câțiva metri, iar acestea pot fi captate cu ușurință de persoanele sănătoase.

De asemenea, venirea sezonului rece este un alt factor care influențează răspândirea virusului, deoarece mai multe persoane vor sta în spații închise, cu un spațiu limitat.

Lipsa distanțării și sezonul rece, factori care răspândesc virusul

Situaţia de acum nu este un motiv de optimism, atrage atenţia medicul Valeriu Gheorghiţă, care subliniază că reînceperea şcolii cu prezenţă fizică şi venirea sezonului rece – când oamenii petrec mai mult timp în interior – sunt factori care favorizează transmiterea virusului, comunică RRA.

„Estimarea este că în perioada următoare, probabil într-o perioadă de o săptămână – două săptămâni, vom stagna din această scădere și nu este exclus să înregistrăm o nouă creștere a numărului de cazuri, cu atât mai mult cu cât, în momentul acesta, la o rată de vaccinare de circa 43%, este evident că nu este în avantajul nostru.

În multe țări europene deja se observă o creștere importantă a numărului de cazuri, dar acolo unde rata de vaccinare este crescută nu se observă o creștere a numărului de cazuri grave, care au nevoie de spitalizare în terapie intensivă, și nu crește mortalitatea. E clar că, odată cu valul patru, nu se va opri pandemia.

Dacă nici de data aceasta nu ne vom pregăti mai bine, în sensul în care să avem un grad ridicat de protecție la nivelul comunității, valurile următoare, câte vor fi, ne vor lovi la fel de rău, poate chiar mai rău”, a declarat Valeriu Gheorghiță, medic și coordonator al campaniei de vaccinare anti-COVID în România.

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel