Categories: Expertul zilei

Valori glicemie la o persoană sănătoasă vs. o persoană cu diabet

Când îți faci analizele de sânge pentru glicemie trebuie să ții cont de mai multe aspecte, care pot influența valoarea glicemiei. Știm foarte bine că alimentația influențează nivelul glicemiei, de aceea trebuie să faci testul de sânge pe stomacul gol.

Spre exemplu, dacă nivelul glicemiei înainte de masă, la o persoană sănătoasă, este de 72 mg/dL, la 2 ore după ce a mâncat nivelul va fi mult mai riidcat, de aproximativ 130-14 mg/dL. Iată de ce este esențial să se țină cont, la interpretarea analizei, dacă pacientul a mâncat sau nu înainte de recoltare. Desigur, valoarea glicemiei va fi influențată și de tipul de alimente consumate: dulciurile sau fructele dulci vor duce la valori mai ridicate ale glicemiei.

Valori normale ale glicemie pentru persoanele sănătoase:

Desigur, aceste valori pot să varieze destul de mult și la persoanele care nu au diabet, fiind influențate de stilul de viață. De exemplu, stresul sau oboseala pot duce la o creștere a valorii glicemiei, însă nu la fel de mare ca în cazul diabetului.

Există mai multe teste pe care le poți face pentru a-ți verifica glicemia:

  • Glicemia: este analiza cea mai utilizată, iar sângele este recoltat de obicei dimineața, la cel puțin 8 ore după ultima masă.
  • Testul oral de rezistență la glucoză: presupune recoltarea de sânge pe stomacul gol, apoi pacientul bea o băutură foarte dulce, care conține 75 grame de glucoză. Testul de sânge este repetat după alte 2 ore, pentru a se măsura cât de mult a crescut glicemia în urma consumului de glucoză.
  • Glicata (hemoglobina glicată – HbA1c): este de mare ajutor dacă există o suspiciune de diabet, pentru că arată cât de mult a variat nivelul glicemiei în ultimele 3 luni. Această analiză de sânge poate fi făcută și după ce ai mâncat, pentru că nu arată o valoare a glicemiei în momentul recoltării, ci o medie a ultimei perioade.

Astfel, dacă la un adult sănătos glicemia pe stomacul gol este în jur de 100 mg/dL, la o persoană cu diabet este peste 126 mg/dL, iar în stadiul de pre-diabet este cuprinsă între 101 și 126 mg/dL, scrie platforma Diabates.co.uk.

Recent Posts

Boala Huntington, tulburarea genetică care distruge creierul

Boala Huntington este o afecțiune ereditară care provoacă degradarea progresivă a celulelor nervoase din creier,…

5 ore ago

Rafila, despre scandalul de la Spitalul Sfântul Pantelimon: Cu siguranţă a fost un conflict intern

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat despre scandalul de la Spitalul Sfântul Pantelimon că a…

5 ore ago

Ce se întâmplă cu glicemia persoanelor cu diabet dacă mănâncă 1 ou pe zi?

Oamenii de știință au studiat ani de zile efectul dietei şi al stilului de viaţă…

6 ore ago

Rafila sare în apărarea dr. Cârstoiu, acuzat că a lucrat şi în privat: Este dreptul medicilor să lucreze şi în sistemul public şi în cel privat

În contextul scandalului legat de medicul Cătălin Cîrstoiu, care s-a retras din cursa pentru Primăria…

6 ore ago

5 simptome precoce ale demenței care apar de la 40 de ani

Potrivit estimărilor, numărul persoanelor care suferă de demenţă la nivel mondial aproape se va tripla…

7 ore ago

Patriarhul Daniel: Sfintele Paşti reprezintă sărbătoarea iertării, a păcii şi a bucuriei

Credincioşii ortodocşi şi greco-catolici sărbătoresc duminică Învierea Domnului, cea mai mare sărbătoare a creştinilor.  Patriarhul…

7 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Nicturia