Sari la conținut

Valorile TSH-ului pot arăta o tulburare tiroidiană înainte de apariția simptomelor

Analize medicale
Sursa foto: arhiva Doctorul zilei
Analize medicale obligatorii dupa 60 de ani

TSH -ul este hormonul de stimulare a tiroidei. Specialiștii spun că un test TSH este un test de sânge care măsoară acest hormon și care se face pentru a afla cum funcționează tiroida.

Rezultatul testului va arata medicului dacă acea persoană are hipertiroidism sau are hipotiroidism. Mai mult, această analiză poate să arate dacă există tulburări de natură tiroidiană deși pacientul nu are simptome.

Tiroida este glanda care are un rol important în reglarea greutății, a temperaturii corpului, a forței musculare și a emoțiilor.

Principalele afecțiuni tiroidiene pot fi clasificate în: hipotiroidism și în hipertiroidism.

Ce este hipotiroidismul:

Hipotiroidismul este afecțiunea în care tiroida produce prea puțini hormoni, ducând la încetinirea metabolismului.

Principalele semne ale hipotiroidismului sunt:

  • Oboseală accentuată,
  • creștere în greutate,
  • Căderea părului,
  • Perioade menstruale neregulate,
  • Probleme legate de concentrare

Cea mai des întâlnită cauză a hipotiroidismului este boala Hashimoto. Aceasta este o afecțiune autoimună care determină corpul să atace propriile celule tiroidiene. Cu alte cuvinte, tiroida nu poate să producă o cantitate suficientă de hormoni. Controalele medicale sunt esențiale pentru evoluția bolii, mai ales că boala Hashimoto de multe ori este asimptomatică.

Ce este hipertiroidismul:

Hipertiroidismul este o afecțiune în care tiroida produce prea mulți hormoni, ducând la accelerarea metabolismului.

Principalele semne și simptome ale hipertiroidismului sunt:

  • Senzația de foame permanentă,
  • Anxietate, tristețe,
  • Insomnii,
  • Creșterea ritmului cardiac.

Una dintre cele mai frecvente cauze ale hipertiroidismului este boala Graves, o tulburare în care tiroida devine mai mare și produce o cantitate excesivă de hormoni.

Medicii spun că nivelurile TSH care sunt prea mari sau prea mici arată faptul că tiroida nu funcționează corect.

Valoarea normală a TSH este de 0,4 până la 5 milli-unități internaționale pe litru (mIU / L), la adulți.

Aflarea valorii TSH-ului este prima analiză atunci când medicul urmărește să pună un diagnostic al unei afecțiuni tiroidiene. Dar, este bine să înțelegem că această analiză se face și pentru monitorizarea terapiei de substituție tiroidiană la pacienții cu hipotiroidism sau pentru monitorizarea tratamentul anti-tiroidian la persoanele cu hipertiroidie. Nu în ultimul rând, femeile care au anumite probleme legate de fertilitate vor face acest test.

Rusen Anca

Sunt editor, jurnalist pe sănătate de 8 ani. De ce presă medicală? Fiindcă din cei 15 ani de presă, cel mai mult am iubit sănătatea. Să scriu despre tot ceea ce înseamnă sănătatea în viața unui individ cred că mă definește ca om. Și recunosc: regret că nu am făcut medicină! Practic, sănătatea este cel mai frumos dar pe care l-am primit și paradoxal, singurul pe care îl neglijăm. Fiindcă cel mai mult ne doare un diagnostic care îți ia răsuflarea și care îți pune sufletul la încercare. Boala te împovărează atât sufletește cât și fizic. Scriu fiindcă sănătatea trebuie prețuită și lipsa ei costă enorm. Cred cu tărie că primul pas spre sănătate este cunoașterea, informarea și educarea. Mai exact, ceea ce facem noi, jurnaliștii. Oferim cititorilor noștri accesul la informații corecte, atent documentate medical. În felul acesta, eu simt că pot contribui puțin la tot ceea ce înseamnă prevenția unor boli!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel