joi, august 18, 2022

Vânătăi pe corp. Vânătaia (echimoza) este o pată roșie-violacee, cu margini delimitate, de întindere variabilă, apărută pe piele prin ieșirea sângelui la suprafață.

Învinețirea se produce din cauza extravazării sângelui din vasele lezate în țesutul celular subcutanat. Prin transparența pielii se observă colecția sangvină percepută ca o pată violacee. Vânătaia este însoţită de edem şi durere din cauza răspunsului inflamator al organismului ca urmare a loviturii.

Te-ar mai interesa: Trei zodii care au noroc cu carul. Te afli printre...

Majoritatea echimozelor sunt mărci traumatice, fiind clasificate în:

  • echimoze precoce, care apar imediat după traumatism și care indică superficialitatea contuziei;
  • echimoze tardive, care apar la câteva ore distanță și sunt semnul unor leziuni profunde grave ce trebuie atent explorate și rezolvate terapeutic.

Vânătăi pe corp, cauze

Apariția, în urma unui traumatism major (accident, cădere de la înălțime), a unei echimoze la nivelul peretelui abdominal poate indica existența unei hemoragii interne, iar una localizată la nivelul toracelui ridică ipoteza de fractura a unei coaste ce poate determina apariția pneumotoraxului (urgență medico-chirurgicală). La persoanele cu diverse patologii (ciroză, hemofilie) echimozele apar spontan, fără acțiunea unui agent traumatic.

Atunci când echimozele apar spontan, fără acțiunea unui agent traumatic, se impune efectuarea unui consult medical.

Te-ar mai interesa: Evită acest tip de masline! Sunt încărcate de adit...

Culoarea pe care o au vânătăile este un indicator al intervalului de timp care a trecut de la producerea acestora. La început, vânataia are o culoare roșiatică, ulterior capătă o culoare violaceu-albastru care devine treptat galben-verzui înainte ca pielea să recapete culoarea normală. Fiecare culoare corespunde unui anumit grad de vindecare al echimozei.

Vindecarea completă se face într-un interval de timp ce poate dura de la câteva zile până la 2-3 săptămâni, ea depinzind de o multitudine de factori, printre care intensitatea cu care a acționat agentul traumatic,vârsta pacientului, afecțiuni asociate saulocalizarea echimozei.

Te-ar mai interesa: Secretele tenului perfect după 50 de ani: cum ne î...

Există o serie de remedii care pot grăbi procesul de vindecare:

  • aplicații locale de comprese reci (cu gheață) în primele 48 de ore;
  • ținerea ridicată a picioarelor, în cazul vânătăilor extinse de la nivelul membrelor inferioare;
  • aplicații calde după de 48 ore de la producerea echimozei, pentru fluidizarea fluxului sangvin local și grăbirea vindecării

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private