vineri, iunie 2, 2023

Vânătăile apar din cauza unei căzături, a unei lovituri sau orice altceva care exercită o presiune mare, bruscă, asupra pielii. Dacă loviturile mai puternice pot afecta oasele, provocând sângerări profunde și vânătăi care au nevoie de câteva săptămâni pentru vindecare, în cazul vânătăilor minore, de suprafață, acestea se pot vindeca în câteva zile.

De altfel, unii oameni se învinețesc atât de ușor încât nu-și mai amintesc cauza inițială, în timp ce alții dezvoltă vânătăi mai mari după răni ușoare.

Te-ar mai interesa: „Părinții mei nu mă iubesc!”: 6 motive pentru care...

Faptul că o persoană face vânătăi cu ușurință nu înseamnă neapărat că are o afecțiune medicală, dar o schimbare bruscă a numărului de vânătăi pe care o persoană le dezvoltă poate justifica o discuție cu un medic.

Orice afecțiune sau medicament care crește sângerarea poate, de asemenea, face ca o persoană să se învinețească mai ușor.

Oamenii tind să se învinețească mai ușor pe măsură ce îmbătrânesc, deoarece vasele de sânge devin mai slabe și pielea se subțiază.

Vânătăile ușoare pot fi, de asemenea, de familie, astfel încât persoanele ale căror rude fac vânătăi cu ușurință pot observa că și ele o fac.

Te-ar mai interesa: Cele mai norocoase zodii ale lunii iunie. Ar putea...

Poate fi dificil pentru o persoană să evalueze dacă are mai multe vânătăi decât de obicei sau dacă se învinețește mai ușor decât majoritatea celorlalți oameni.

Semnele care indică faptul că o persoană se învinețește repede:

  • vânătăi foarte mari și dureroase ca răspuns la răni minore;
  • multe vânătăi fără să își amintească cauza lor;
  • apariția frecventă a unor vânătăi care necesită multe săptămâni pentru a se vindeca;
  • sângerare timp de mai mult de 10 minute după o rană.

Probleme legate de stilul de viață pot  provoca vânătăile

Medicamentele care subțiază sângele pot face ca o persoană să sângereze și să aibă mai multe vânătăi.

Abuzul de alcool este un factor de risc cheie pentru bolile hepatice, cum ar fi ciroza. Ciroza și alte boli hepatice subminează încet funcția hepatică. Pe măsură ce boala hepatică progresează, ficatul poate înceta să mai producă proteinele care ajută sângele să se coaguleze. Ca urmare, o persoană poate avea sângerări excesive și vânătăi ușoare.

Te-ar mai interesa: Prof. dr. Leon Dănăilă: “Adevărata maladie Alzheim...

Tulburări de sângerare. Multe afecțiuni genetice pot face ca sângele unei persoane să se coaguleze încet sau deloc. Boala Von Willebrand, cea mai răspândită tulburare de sângerare, afectează aproximativ 1% din populație, potrivit WebMD.

Deficiențe de vitamine. Anumite vitamine permit organismului să se vindece și sângelui să se coaguleze. Deficiențele de vitamina C pot provoca o afecțiune numită scorbut. Scorbutul provoacă sângerări ale gingiilor, răni care nu se vindecă și vânătăi ușoare. Vitamina K ajută organismul să formeze cheaguri pentru a opri sângerarea. Nou-născuții au adesea niveluri foarte scăzute de vitamina K, care sunt insuficiente pentru a opri sângerarea. Fără o injecție cu vitamina K la naștere, bebelușii pot avea vânătăi ușor sau sângera excesiv. Adulții care sunt foarte deficitari în vitamina K pot observa, de asemenea, o creștere bruscă a vânătăilor.

Te-ar mai interesa: Pacientă cu dureri insuportabile, amenințată de me...

Vasculita se referă la un grup de afecțiuni care provoacă inflamarea vaselor de sânge. Pe lângă creșterea sângerărilor și a vânătăilor, o persoană poate prezenta dificultăți de respirație, amorțeală la nivelul membrelor și ulcere, noduli pe piele sau pete purpurii pe piele.

Purpura senilă afectează de obicei persoanele în vârstă, inclusiv aproximativ 10% dintre persoanele cu vârsta de peste 50 de ani. Aceasta provoacă leziuni de culoare roșu-violet asemănătoare unor vânătăi pe piele și este cel mai probabil să afecteze brațele și mâinile.

Te-ar mai interesa: Eliminarea acidului uric. Alimente și băuturi reco...

O creștere bruscă a sângerărilor, inclusiv a vânătăilor, poate fi un semn de cancer

Cancer. Rareori, o creștere bruscă a sângerărilor, inclusiv a vânătăilor, poate fi un semn de cancer. Cancerele care afectează sângele și măduva osoasă, cum ar fi leucemia, pot provoca vânătăi.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private