Sari la conținut

Vânătăile apărute din senin pot anunța boli grave la ficat

Te trezești cu vânătăi pe corp? Vânătaia (echimoza) este o pată roșie-violacee, cu margini delimitate, de întindere variabilă, apărută pe piele prin ieșirea sângelui la suprafață.

Învinețirea se produce din cauza extravazării sângelui din vasele lezate în țesutul celular subcutanat. Prin transparența pielii se observă colecția sangvină percepută ca o pată violacee. Vânătaia este însoţită de edem şi durere din cauza răspunsului inflamator al organismului ca urmare a loviturii.

Majoritatea echimozelor sunt mărci traumatice, fiind clasificate în:

  • echimoze precoce, care apar imediat după traumatism și care indică superficialitatea contuziei;
  • echimoze tardive, care apar la câteva ore distanță și sunt semnul unor leziuni profunde grave ce trebuie atent explorate și rezolvate terapeutic.

Vânătăi pe corp, cauze

Apariția, în urma unui traumatism major (accident, cădere de la înălțime), a unei echimoze la nivelul peretelui abdominal poate indica existența unei hemoragii interne, iar una localizată la nivelul toracelui ridică ipoteza de fractura a unei coaste ce poate determina apariția pneumotoraxului (urgență medico-chirurgicală). La persoanele cu diverse patologii (ciroză, hemofilie) echimozele apar spontan, fără acțiunea unui agent traumatic.

Atunci când echimozele apar spontan, fără acțiunea unui agent traumatic, se impune efectuarea unui consult medical.

Există și alte cauze posibile pentru vânătăile inexplicabile care apar pe corp, iar determinarea cauzei exacte necesită uneori investigații suplimentare.

„Deficitul de vitamine, mai ales de vitamina C și vitamina K, poate cauza vânătăi ușoare și pete purpurii pe piele”, spune Dr. John Campbell, un medic de familie. Consumul insuficient de alimente bogate în vitamine sau intoleranța la anumite alimente poate duce la acest deficit.

Tulburările de coagulare a sângelui sunt o altă cauză posibilă a vânătăilor inexplicabile. Leziunile vasculare, cum ar fi trombocitopenia (scăderea numărului de trombocite din sânge) sau purpura (pete violete sau roșii pe piele), pot fi, de asemenea, cauza vânătăilor. Acestea pot fi rezultatul unor afecțiuni precum leucemia sau alte forme de cancer, sau a unor medicamente care afectează coagularea sângelui.

„Afecțiunile autoimune, cum ar fi lupusul sau vasculita, pot cauza vânătăi sau pete purpurii pe piele”, spune Dr. Boskey. Acestea sunt boli care afectează sistemul imunitar și pot cauza inflamații și leziuni vasculare.

Utilizarea unor medicamente, cum ar fi anticoagulante sau medicamente pentru tratarea cancerului, poate cauza vânătăi sau sângerări spontane.

Este important să vă adresați medicului dumneavoastră pentru a determina cauza exactă a vânătăilor și a începe tratamentul adecvat. De exemplu, tratamentul pentru vânătăi cauzate de un deficit de vitamine poate constă în suplimentarea cu vitamine.

Cum poți grăbi vindecarea vânătăilor

Culoarea pe care o au vânătăile este un indicator al intervalului de timp care a trecut de la producerea acestora. La început, vânataia are o culoare roșiatică, ulterior capătă o culoare violaceu-albastru care devine treptat galben-verzui înainte ca pielea să recapete culoarea normală. Fiecare culoare corespunde unui anumit grad de vindecare al echimozei.

Vindecarea completă se face într-un interval de timp ce poate dura de la câteva zile până la 2-3 săptămâni, ea depinzind de o multitudine de factori, printre care intensitatea cu care a acționat agentul traumatic,vârsta pacientului, afecțiuni asociate saulocalizarea echimozei.

Există o serie de remedii care pot grăbi procesul de vindecare:

  • aplicații locale de comprese reci (cu gheață) în primele 48 de ore;
  • ținerea ridicată a picioarelor, în cazul vânătăilor extinse de la nivelul membrelor inferioare;
  • aplicații calde după de 48 ore de la producerea echimozei, pentru fluidizarea fluxului sangvin local și grăbirea vindecării

 

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel