marți, iunie 6, 2023

Vapatul dăunează grav sănătății orale. Studiu. „Vapingul pare să influențeze creșterea unor bacterii într-un mod asemănător cu fumatul, dar cu propriul profil și riscuri pentru sănătatea orală”.

O serie de noi studii realizate de cercetători americani evidențiază modul în care țigările electronice modifică sănătatea orală și pot contribui la apariția bolilor gingiilor. Cu alte cuvinte persoanele care preferă vapatul cu țigări electronice au dezvoltat un microbiom oral (pepiniera de bacterii din gură) diferit, care provoacă răspunsuri imune modificate (diferit de c știau medicii până acum).

Te-ar mai interesa: Intrarea Coreei de Nord în OMS stârnește indignare...

Vapatul dăunează grav sănătății orale

Cel mai recent, publicat în mBio, constată că utilizatorii de țigări electronice au un microbiom oral unic, care este mai puțin sănătos decât nefumătorii, dar potențial mai sănătos decât fumătorii de țigări și măsoară agravarea bolii gingiilor în timp.

Fumatul țigărilor este un factor de risc cunoscut pentru dezvoltarea bolilor gingiilor, dar se cunoaște mai puțin despre impactul țigărilor electronice asupra sănătății orale, în special despre consecințele pe termen lung ale vapingului.

Cercetătorii de la NYU College of Dentistry au studiat sănătatea orală a 84 de adulți din trei grupuri: fumători de țigări, utilizatori de țigări electronice și oameni care nu au fumat niciodată. Boala gingiilor a fost evaluată prin două examene dentare la șase luni distanță.

Te-ar mai interesa: Pe cine înțeapă țânțarii mai mult? Dr. Tudor Ciuho...

Toți participanții au avut o boală a gingiilor la începutul studiului, fumătorii de țigări având cea mai gravă boală, urmați de utilizatorii de țigări electronice. După șase luni, cercetătorii au observat că boala gingiilor s-a agravat la unii participanți din fiecare grup, inclusiv la câțiva utilizatori de țigări electronice.

Un indicator cheie al bolii gingiilor este pierderea clinică a atașamentului, măsurată prin separarea ligamentului gingiilor și a țesutului de pe suprafața dintelui, ducând gingia să se retragă și să formeze pungi. Aceste buzunare sunt terenuri de reproducere pentru bacterii și pot duce la boli mai severe ale gingiilor. Într-un studiu al acelorași participanți publicat în Frontiers in Oral Health , echipa de cercetare a descoperit că pierderea atașamentului clinic a fost semnificativ mai gravă numai la fumătorii de țigări electronice – nu la nefumători și la fumătorii de țigări – după șase luni.

Te-ar mai interesa: Avertismentul experților: Cea mai mortală boală in...

Studiu. „Vapingul pare să influențeze creșterea unor bacterii într-un mod asemănător cu fumatul, dar cu propriul profil și riscuri pentru sănătatea orală”

Cercetătorii au analizat apoi bacteriile găsite în probele de placă și au stabilit că utilizatorii de țigări electronice au un microbiom oral diferit de fumători și nefumători – bazându-se pe descoperirile raportate anterior de echipa în iScience and Molecular Oral Microbiology .

În timp ce toate grupurile împărtășeau aproximativ o cincime din tipurile de bacterii, componența bacteriană pentru utilizatorii de țigări electronice a avut uimitor de mai multe în comun cu fumătorii de țigări decât cu nefumătorii. Mai multe tipuri de bacterii au fost abundente atât la fumători, cât și la vapoare, în comparație cu nefumătorii. Câteva alte bacterii despre care se știe că sunt asociate cu bolile gingiilor au fost deosebit de dominante în gura utilizatorilor de țigări electronice.

Te-ar mai interesa: Semnul de cancer esofagian care apare după masă. A...

Când probele de placă au fost colectate și analizate în perioada de urmărire de șase luni, cercetătorii au descoperit o diversitate mai mare în bacterii pentru toate grupurile studiate, dar fiecare grup și-a menținut propriul microbiom distinct.

„Vapingul pare să conducă la modele unice în bacterii și să influențeze creșterea unor bacterii într-un mod asemănător cu fumatul, dar cu propriul profil și riscuri pentru sănătatea orală”, a spus co-primul autor Fangxi Xu, potrivit bitemagazine.au.

Te-ar mai interesa: De ce crește tensiunea noaptea. Hipertensiunea art...

Cercetătorii au descoperit că microbiomul distinct la utilizatorii de țigări electronice a fost corelat cu măsurile clinice ale bolii gingiilor și cu modificările mediului imunitar al gazdei. În special, vapingul a fost asociat cu diferite niveluri de citokine. Anumite citokine sunt legate de un dezechilibru al bacteriilor orale și pot agrava boala gingiilor făcând oamenii predispuși la inflamație și infecții.

Cercetătorii au ajuns la concluzia că microbiomul oral distinct al utilizatorilor de țigări electronice provoacă răspunsuri imune modificate, care împreună cu markerii clinici ai bolii gingiilor ilustrează modul în care vapingul prezintă propria provocare pentru sănătatea orală.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private