Sari la conținut

Varicele duc la complicaţii grave dacă nu sunt tratate

Varicele reprezintă o boală ce afectează tot mai multe persoane și de la vârste tot mai mici. Și bărbați suferă de varice, însă într-o proporție mai mică decât femeile.

Există la ora actuală mai multe tehnici eficiente de tratament, însă cei afectați întârzie de multe ori la ajungă la medic. Este bine de știut că în fazele incipiente remisia este rapidă.

Încă de la primele simptome ale bolii trebuie să apelăm la asistență de specialtate, unde, prin tehnici minim invazive, realizate în ambulatoriu și care durează doar 30 de minute, putem scăpa de problemele supărătoare generate de această boală.

Netratate, varicele pot provoca complicaţii, întrucât acestea împiedică circulaţia normală a sângelui în vene.

Prevenția este recomandată însă în toate afecțiune, iar varicele nu fac excepție. Astfel, trebuie să menţinem circulaţia normală la nivelul picioarelor.

De asemenea, să nu purtăm haine strâmte care blochează circulaţia sângelui la nivelul picioarelor și să avem grijă la greutate, pentru a nu pune presiune prea mare pe picioare, dar și pentru a preveni retenția de apă. Trebuie să facem, în același timp, mișcare pentru a stimula sângele la nivelul picioarelor și să evităm încălțămintea cu tocuri pentru a nu pune presiune pe gambe.

Nu în ultimul rând, avem nevoie de cel puțin 2 l de apă pe zi pentru a menţine hidratarea organismului şi a evita îngroşarea sângelui în vene.

1 din 5 români suferă de varice, iar netratate, acestea se pot agrava şi pot duce la sângerare,  tromboflebită, insuficienţă cronică venoasă, eczeme varicoase  etc.

Tehnici de tratament

Chirurgia clasică este metodă de tratament prin care vena este extirpată. Pentru varicele de mici dimensiuni şi pentru venele superficiale vizibile cea mai folosită metodă este scleroterapia, care se realizează prin introducerea unui agent sclerozant ce irită peretele vasului de sânge, îl face să se umfle şi apoi îl obturează.

Ulterior, vasul de sânge se transformă în ţesut cicatrizat şi apoi este eliminat. Venele mai profunde ale ulcerelor varicoase sunt tratate prin scleroterapia ecografică.

Flebectomia se aplică tot în situații mai puțin complicate și constă eliminarea chirurgicală, prin mici incizii, a segmentelor varicoase de vene. Intervenția se face sub anestezie, locală sau generală, se necesită purtarea de ciorapi compresivi timp de câteva săptămâni după operație.

Strippingul este o metodă care se aplică pentru varice foarte mari, este traumatizant pentru organism, lasă cicatrici, produce vânătăi şi posibile hemoragii. Recuperarea se face în 5-10 zile.

O procedură care nu lasă cicatrici, iar pacientul poate părăsi clinică în câteva ore de la operaţie, este chirurgia minim invazivă cu laser endovenos.Procedura presupune utilizarea unei fibre optice conectate la un laser vascular care arde prin interior vena varicoasă.

O altă metodă de chirurgie minim invazivă este cea prin radiofrecvenţă. Intervenția presupune realizarea unei incizii prin care se introduce o sondă cu soluţie anestezică pentru ţesutul din jurul venei pe care o izolează. Sonda eliberează energie de radiofrecvenţă care produce contracţia fibrelor de colagen, fibrozarea şi închiderea venei.

Cremele și unguentele pentru varice ameliorează și previn complicațiile, dar nu tratează varicele, spun specialiștii. Eficiența lor este sub ceea ce oferă un tratament de îndepărtare definitivă a varicelor și, chiar și așa, cremele trebuie prescrise de medic.

O alternativă la cremele pentru varice sunt în unele cazuri uleiul de chiparos recunoscut ca un excelent tonifiant al sistemului circulator, drenant, decongestionant venos si limfatic, apreciat în același timp și pentru efectul de echilibrare a glandelor sudoripare.

Chiparosul este un arbore veșnic verde, cu lemn de esență tare, despre care se spune ca nu putrezește niciodată. Uleiul este de culoare gălbuie, are vâscozitate redusă și miros de ambră-lemnoasă picantă. Acest ulei nu se folosește însă ca atare pe piele, ci diluat cu ulei vegetal, în creme și balsamuri su unguente. Adaugat în apa de baie, are efect de relaxare a sistemului nervos.

Parcalabu Liliana

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel