Sari la conținut

Varicocelul, o cauză importantă a infertilității bărbaților

În ultimul timp, numărul cuplurilor care nu reușesc să aibă copii, a crescut considerabil și în aproape 50% din cazuri, bărbații sunt cei afectați de infertilitate. Printre alte cauze, vinovat este și varicocelul

Elena Oceanu

Infertilitatea va fi a treia cea mai gravă problemă de sănătate, în urmă- torii ani, după cancer și bolile cardiovasculare, spun specialiștii internaționali. Unul din cinci cupluri se confruntă cu probleme de fertilitate, potrivit estimărilor Organizației Mondiale a Sănătății. Dacă până acum zece ani, doar 20% din cazurile de infertilitate erau atribuite bărbaților, restul de 80% fiind de cauză feminină, în prezent, circa 40% din cazurile de infertilitate au drept cauză factorul feminin, în alte 40% din cazuri este vorba de cauze masculine, iar în 20% din cazuri, de vină sunt ambii parteneri sau nu se pot stabili exact cauzele infertilității.

Reduce numărul și calitatea spermatozoizilor

O cauză importantă a infertilității masculine este varicocelul, reprezentat de vasele dilatate de pe scrot, care pot duce la reducerea numărului și calității spermatozoizilor „Varicocelul apare la 15% dintre bărbați și la 40% din bărbații cu infertilitate. Primul care a legat varicocelul de infertilitate a fost Tulloch în 1955. De atunci acest aspect a fost mult dezbătut. Varicocelul scade cantitatea și mai ales calitatea spermei. Se pare că prezența varicocelului duce la diminuarea în timp a funcției endocrine testiculare” a explicat dr. Cătălin Belinski, medic primar urolog cu competență în ecografie generală.

Varicocelul este dilatația venelor plexului pampiniform, adică a unor vene de la nivelul scrotului. În funcție de gradul varicocelului el poate fi vizibil cu ochiul liber, se poate simți la palpare, la examenul clinic sau se poate evidenția la ecografia Doppler testiculară, examen care poate, de asemenea, evidenția prezența refluxului venos spontan sau la manevra Valsalva.

Examenul clinic, suficient pentru diagnostic

Această afecțiune poate apărea la pubertate, fără o cauză anume, sau după 35 de ani și atunci poate ascunde o tumoră renală. „Varicocelul poate fi primitiv și atunci apare la vârsta pubertății (13 – 30 de ani); este mai frecvent pe partea stângă datorită unor particularități anatomice (vena spermatică stângă se varsă în unghi de 90 de grade în vena renală stângă). Dar poate fi și secundar, ca urmare a comprimă- rii venei spermatice de către o tumoră renală sau retroperitoneală. În acest caz apare după 35-40 de ani, pe ambele părți. De aceea, atunci când apare pe partea dreaptă (5% din cazuri) necesită o ecografie abdominală de control”, a completat medicul urolog. Deși, este adesea asimptomatic, varicocelul poate da jenă dureroasă locală, legată de efortul fizic. Examenul clinic este de cele mai multe ori suficient pentru diagnostic. El poate fi completat de ecografia Doppler testiculară care confirmă diagnosticul. În ceea ce privește tratamentul, singura opțiune este operația.

Când operăm varicocelul?

Pacientul va fi operat atuni când acuză durere care nu are altă cauză în afara prezenței varicocelului. În ceea ce privește operația pentru îmbunătățirea fertilității, ea se va practica în următoarele situați: a. după excluderea altor cauze de infertilitate b. Varicocel clinic prezent, volum testicular normal(peste 30 ml) și FSH sub nivelul mediu (80% concepție naturală la 1 an!) c. Varicocel mare cu volum testicular mai mic de 30 ml d. Varicocel mare, volum testicular normal si FSH cu valori peste medie (30-40%) „Deși intervenția microscopică subinghinală este mai meticuloasă și necesită dotarea cu un microscop (magnificare 8-15), rezultatele sunt net superioare embolizării percutane sau abordului laparoscopic. Rata de îmbunătățire a spermogramei după intervenția chirurgicală asupra varicocelului e de 70-80%. În afara rezultatelor superioare și a morbidității perioperatorii abordul subinghinal poate oferi acces direct la testicul atunci când e necesar. De asemenea, rata complicațiilor postoperatorii este mult scăzută folosind această metodă”, conchide dr. Cătălin Belinski.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel