Sari la conținut

La ce vârstă e normală menopauza și ce o declanșează prea devreme

Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro
În general, femeile din România, intră la menopauză la 49 de ani

Din cuprinsul articolului

Vârstă menopauză. Menopauza se instaleaza, in mod normal, in jurul varstei de 50-51 de ani, insa la unele femei poate aparea si mai devreme: este vorba de menopauza timpurie, care apare inainte de 40 de ani. Anumiti factori care tin de stilul de viata pot favoriza aparitia menopauzei premature.

Femeile nu acorda mare importanta recipientelor de plastic in care sunt depozitate gelurile de dus sau caserolelor in care-si transporta mancare, insa anumite chimicale din acestea pot deregla organismul din punct de vedere hormonal si pot induce menopauza timpurie. Un studiu recent publicat in revista de specialitate „Plos One” arata ca peste 100 de substante chimice, regasite in obiectele de uz zilnic, sunt asociate cu menopauza timpurie, avand capacitatea de a afecta balanta hormonala a organismului feminin.

Printre cele mai periculoase substante pentru organismul feminin, care favorizeaza menopauza timpurie, sunt ftalatii.

Ftalatii se gasesc in majoritatea ambalajelor PET. Mai cu seama daca ambalajele sunt expuse la soare, ftalatii trec fie in apa, in lapte, in iaurt, in bere si in orice aliment care a fost ambalat.

Vârstă menopauză

Folosirea zilnica a produselor ambalate in PET poate duce la instalarea menopauzei cu 2, 3 ani pana la 15 ani mai devreme decat in mod normal, se arata si intr-un studiu efectuat de cercetatorii Unversitatii Washinton, din SUA.

CASEROLELE DE PLASTIC

Substantele chimice denumite ftalati din recipientele de platic in care este depozitata deseori mancarea sunt instabila, in sensul ca pot patrunde in alimente, fiind astfel ingerate. Solutia pentru a evita dezechilibrarea hormonala la femei, pentru a preveni menopauza timpurile, este achizitionarea unor recipiente care sunt, in mod clar, fara ftalati.

PRODUSELE DE INGRIJIRE PERSONALA

Sampon, lotiune de corp, gel de dus si fel de fel de creme sunt doar cateva din numeroasele produse de ingrijire personala folosite de femei. Insa multe dintre ele prezinta aceeasi problema ca recipientele de plastic de tipul caserolelor de mancare: contin ftalati. In unele cazuri, chiar cremele si lotiunile au, in compozitia lor, ftalati. Cititi cu atentie etichetele si evitati orice produs care contine ftalati. Acestea vin, deseori, sub forma aromelor din lotiuni, motiv pentru care este indicat sa optati pentru cele fara aroma, fara miros.

PARFUMURILE

Majoritatea parfumurilor (apa de toaleta sau apa de parfum) contine ftalati, acestea fiind substante chimice care fac mirosul sa reziste. Din nou, atentie la parfumurile cumparate. Optati pentru cele organice, care nu contin ftalati, chiar daca nu rezista foarte mult, pentru a preveni menopauza timpurie.

AMBALAJELE PRODUSELOR ALIMENTARE

Majoritatea produselor alimentare ambalate in recipiente din pastic contin ftalati. Optati pentru produse care vin impachetate in recipiente de sticla sau in hartie.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel