Sari la conținut

Alimentele minune când vrei să-ți cureți ficatul de toxine

Atunci când te simți obosită, ai dureri de cap, iar poftă de mâncare a dispărut este posibil ca ficatul tău să fie obosit.

De aceea, este bine să mergi la medic și să-ți faci analize pentru a afla dacă există sau nu o problemă legată de sănătatea ficatului tău. Însă și schimbarea stilului de viață, mai ales a dietei are un rol esențial atunci când ne dorim să avem un ficat sănătos.

Detoxifiază-ți ficatul și mănâncă sănătos 

Primul pas este detoxiferea organismului, mai exact a ficatului. Evident, că medicul tău gastroenterolog îți poate recomanda o anumită schemă sau chiar anumite tratamente. Dar, și singură poți să găsești un aliat în alimente.

Specialiștii susțin că ficatul este organul a cărui principală funcție este eliminarea toxinelor din organism, ajutând astfel celelalte organe să funcţioneze corect. Alimentele procesate, alcoolul sau poluarea sunt factori care duc la suprasolicitarea  ficatului. De aceea, este extrem de important să ne stimulăm ficatul să elimine substanțele rezultate în urma metabolismului produselor ingerate. Acest lucru poate fi realizat printr-o dietă sănătoasă și eliminarea anumitor alimente.

Există alimente care ajută la detoxifierea hepatică se numără grapefruitul, morcovul, sfecla, ceaiul verde, merele, uleiul vegetal presat la rece, lămâia și varza.

Iată ce alimente care te vor ajuta să-ți detoxifiezi ficatul:

  • Avocado este un fruct care are foarte multe substanțe nutritive și hrănitoare. Acestea ajută organismul să producă o substanță numită glutatoina, esențială pentru eliminarea toxinelor.
  • Ceaiul verde este, la rândul său, extrem de util pentru sănătatea ficatului, deoarece conține catechine – un antioxidant puternic.
  • Grapefruitul, de exemplu, contribuie la detoxifierea ficatului datorită vitaminei C și a antioxidanților.
  • Lămâia poate contribui la sănătatea ficatului dacă în fiecare dimineață bem un pahar de suc proaspăt, funcțiile hepatice devenind astfel mult mai active încă de la prima oră.
  • Usturoiul conține mari cantități de alicină și selenium, importante pentru procesul de epurare a ficatului.
  • Legumele verzi. Majoritatea legumelor verzi sunt utile în detoxifierea ficatului datorită conținutului de clorofilă al acestora. Astfel, poți consuma legumele verzi crude în salate și sucuri sau să le folosești atunci când gătești supe.
  • Varza consumată des va stimula funcțiile normale ale ficatului și contribuie la eliminarea substanțelor nocive pentru organism.
  • Merele prin conținutul de pectine ajută la eliminarea toxinelor ce se acumulează în tractul digestiv.
  • Ceaiul din rădăcină de păpădie are efecte pozitive în procesul de detoxifiere a ficatului.
Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: