sâmbătă, iunie 25, 2022

Inesteticele vase sparte de pe față sau picioare pot fi tratate, fără urme, cu ajutorul tehnologiilor laser de ultimă generație. Cea mai bună perioadă pentru a scăpa de această problemă este sezonul rece, întrucât expunerea la soare în perioada tratamentului este strict interzisă. Odată „șterse” de pe piele, vasele sparte nu mai apar în zona tratată.

Steluţele vasculare şi vasele sparte superficiale apar fie din cauza unei fragilităţi capilare, fie din cauza unor probleme mai serioase legate de o insuficienţă venoasă, responsabilă şi de apariţia varicelor. Vasele sparte se manifestă ca o reţea de vase superficiale de culoare roşie sau violacee, cu aspect de pânză de păianjen, iar cel mai mare factor de risc pentru apariţia acestora, care determină fragilitatea vasculară, este moştenirea genetică. Atenție, steluțele vasculare sunt diferite însă de varice, deși pot avea legătură, în sensul în care, vasele pot evolua şi în varice. Este cazul vaselor de sânge sparte care sunt provocate de o insuficienţă venoasă serioasă. Medicii spun însă că nu este o regulă ca vasele de sânge sparte să se transforme automat în varice.

Te-ar mai interesa: Dietă Iulia Albu: Am o singură zi pe săptămână în ...

Vasele sparte, resorbite în urma tratamentului cu laser

Din fericire, vasele sparte de pe picioare nu au fost nicicând mai uşor de tratat. În prezent, cea mai bună metodă de tratament a vaselor sparte şi steluţelor de sânge este cea cu laserul: laser Nd:Yag şi Dioda sunt doar câteva exemple de lasere.

„Laserul vascular se aplică pe vasul respectiv, absorbind hemoglobina, ceea ce face ca vasul de sânge să se resoarbă. Laserele utilizează o lungime de undă prestabilită pentru a ţinti şi distruge capilarele şi vasele nedorite, lăsând însă intacte ţesuturile normale din jur. Pentru vasele sparte de pe faţă, recomandarea  este laserul Dioda, care determină coagularea selectivă a vaselor superficiale. În tratamentul vaselor sparte superficiale, sunt eficiente şi tehnologiile care utilizează lumina intens pulsată IPL şi UPL”, explică Dr. Florentina Zaharia, medic primar dermato-venerologie, clinica Bioderm. Tot cu ajutorul laserelor vasculare se pot trata şi alte probleme vasculare conexe, precum varice, hemangioame, angioame, rozacee, puncte rubinii, eritem facial sau al decolteului.

Te-ar mai interesa: Simptomele atacului de cord. Organismul trimite se...

Nu necesită perioadă de recuperare

Întrucât acţionează în profunzime, laserele nu lezează pielea şi nu lasă în urmă cicatrici. Cea mai importantă recomandare, de care pacienţii trebuie să țină cont, este să evite expunerea la soare în perioada tratamentului, întrucât poate apărea o hiperpigmentare. „O procedură durează 20-30 de minute, în funcţie de câte vase cu probleme sunt. În total, este nevoie de 2-3 şedinţe pentru aceeaşi zonă, cu pauze de o lună între ele. Costul unei şedinţe este cuprins între 500 şi 1.000 de lei, în funcţie de dimensiunea problemei. Intervenţia nu necesită perioadă de recuperare”, adaugă medicul dermatolog.

Te-ar mai interesa: Depresie după avort spontan: 5 moduri de a face fa...

Odată tratate cu laserul, vasele sparte nu mai reapar în aceeași. În schimb, pot să apară noi vase sparte în alte zone, dacă există predispoziţie genetică. Pentru vasele sparte mai mari şi mai evidente, medicii recomandă şi un tratament medicamentos, alături de terapia cu laser.

Persoanele cu predispoziție genetică pentru vase sparte pot preveni apariția acestei probleme printr-un regim de viață sănătos și activ, prin practicarea de sporturi precum înotul sau mersul pe bicicletă sau prin purtarea ciorapilor medicinali, cu compresie gradual. De asemenea, suplimentele alimentare destinate îmbunătățirii circulației venoase pot ajuta.

Te-ar mai interesa: Povestea femeii care s-a căsătorit cu o păpușă de ...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private