Sari la conținut

Vata bazaltică – o soluție foarte eficientă pentru izolarea casei!

În încercarea de a mai reduce costurile legate de încălzirea locuinței pe perioada iernii, dar și pentru multe alte avantaje, mulți români optează pentru izolarea casei. În acest caz există mai multe opțiuni din care poți alege, dar cele mai cunoscute sunt două, una care presupune utilizarea de vată bazaltică și una care are în vedere polistirenul.

Și, dacă ar fi să dăm cuvântul specialiștilor, aceștia sunt de părere că prima dintre ele reprezintă cea mai bună alegere, dar care are un dezavantaj mare pentru mulți utilizatori: prețul restul de ridicat.

Contează sau nu prețul?

Prețul mai mare pe care îl are acest material isolator este dat și de faptul că avem costuri de producție mai mari, process tehnologic mult mai complex și multe altele. Și atunci, de ce să optez totuși pentru vată bazaltică, dacă și polistirenul este destul de bun și mult mai ieftin? Pentru că sunt mult mai multe avantajele pe care le aduce vata bazaltica e-izolatii, așa că ai putea trece peste acest aspect.

Cum se ajunge la vata bazaltică

Despre polistiren se știe faptul că avem de a face un produs chimic care este obținut din stiren. În schimb, vata bazaltică este acel material isolator care are la bază o piatră extrasă din carieră și care mai apoi este pusă la temperatura de 1500 de grade Celsius, într-un cuptor special. Aici piatra se transformă în lava după care mai primește un adaos de rășini, cu scopul atingerii unor parametri mecanici. Și, este de la sine înțeles că avem de a face cu un produs care nu are. Da, se topește la 1500 de grade Celsius, dar această operațiune nu atrage după sine eliminarea de noxe și nici nu întreține focul. De fapt, chiar contribuie la stoparea lui atunci când acesta apare.

Avantaje demne de luat în seamă

Vata bazaltică este însoțită și de multe avantaje, pe care ți le prezentăm și noi pe scurt, în rândurile de mai jos, pentru a înțelege de ce este net superioară polistirenului.

O excelentă izolare termică

Nu mai este nevoie să detaliem cât de mult s-a scumpit energia în ultima vreme, și nu puțini dintre români au primit facturi care le-au dat mari bătăi de cap. Cu siguranță știi despre ce vorbim, așa că este normal să te preocupi să găsești cele mai bune soluții pentru a limita cât mai mult pierderile de energie. Una dintre cele mai bune variante este și izolarea termică folosind vata bazaltică. În acest fel, pereții se vor încălzi mult mai repede, pierderile de energie nu vor fi unele foarte mari, și în acest fel reușești de fapt să faci economii importante. Din acest punct de vedere, izolarea cu vată bazaltică devine – deși mai scumpă, o adevărată investiție.

Bună izolare fonică

Te-ai săturat până peste cap de zgomotele de la vecini, de pe stradă, de gălăgie în general? Mai ales când vii seara, obosit acasă și vrei să te relaxezi puțin, cei din jur parcă atunci au găsit momentul potrivit să te supună unui concert de goarne, țipete, claxoane și multe altele? Ba chiar ai ajuns să suferi și de dureri de cap din acest motiv? Nu-ți face griji, tot vata bazaltică este răspunsul la problemele tale. Prin urmare, optează pentru o izolație cu acest material, deoarece este unul care asigură o foarte bună protecție împotriva zgomotelor din exterior. Liniștea casei, după care tânjeai atât de mult, este pe cale să devină realitate!

Poate fi folosită pe mai multe tipuri de suprafețe

Deja ești aproape convins/ă dar mai ai nevoie de câte ceva. Nicio problemă, pentru că nici noi nu am terminat cu prezentarea tuturor avantajelor pe care le are vata bazaltică. Aceasta poate fi folosită pentru mai multe tipuri de suprafețe. Nu contează că vrei să o utilizezi pentru pardosele, pereți, tavane, exteriorul locuinței, acoperișuri… se potrivește pur și simplu perfect.

Raport bun preț – calitate

Aminteam ceva mai sus că vata bazaltică este mult mai scumpă comparativ cu polistirenul, nu exemplu, și din acest motiv nu toată lumea optează pentru ea. Acum îți spunem că nu trebuie deloc să privești lucrurile din această perspectivă, ci din cea a unei investiții pentru viitor. Este acel material care îți oferă un foarte bun raport preț – calitate, a cărui folosire nu este însoțită și de unele efecte mai neplăcute. De fapt, dacă vei calcula, chiar vei observa că reușești să îți amortizezi destul de rapid investiția făcută, atât prin faptul că vei plăti mult mai puțin la facturile la energie, dar și pentru că este un material cu o mare rezistență și durată de viață.

Un material eco-friendly

Oamenii au început să înțeleagă tot mai mult că deciziile lor pot avea efecte dintre cele mai grave asupra mediului înconjurător. De aceea, se preocupă permanent să găsească acele metode prin care reușeșc să fie eco, așa cum se spune. Dacă și tu ești la fel, și cauți o soluție perfectă în acest sens pentru locuința ta, atunci vata bazaltică este răspunsul. Spre deosebire de alte materiale cu același efect, impactul asupra mediului pe care îl are vata bazaltică este unul mult mai mic.

Nu trata izolarea locuinței tale cu superficialitate. Alege materialul potrivit pentru aceasta, și vei avea nu doar cele mai bune efecte, dar și o durată mare de viață a lucrării tale. Avantajele sunt de partea ta, așa că fă această investiție în viitorul tău și al familiei tale, și nu vei regreta niciodată decizia luată!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.