Sari la conținut

Veste tristă despre Celine Dion. Starea de sănătate este gravă: Mă voi târî…

celine dion
Sursă foto: arhivă Doctorul ZIlei
Celine Dion, despre boala rară de care suferă

Veste tristă despre Celine Dion. Cântăreața detaliază primele simptome ale sindromului pe care l-a respins timp de peste 10 ani.

Indiferent cât de implicați sunt medicii să descopere bolile de care suferă oamenii, uneori pot întâmpina dificultăți în identificarea unei afecțiuni rare sau necunoscute.
Este și cazul celebrei cântărețe Celine Dion, care timp de 10 ani a căutat să descopere totul despre boala rară de care suferă.

Într-un interviu acordat pe 23 mai pentru Vogue, cântăreața de 56 de ani, care suferă de sindromul de rigiditate, a povestit care au fost primele semne și simptome ale acestei tulburări neurologice rare.

Dificultăți de a-și controla vocea

Era anul 2008, iar Dion se afla în turneul său Taking Chances World Tour. „Aveam dificultăți în a-mi controla vocea”, a spus Dion. O vizită la ORL nu a găsit nicio anomalie.

„S-au uitat la corzile mele vocale din toate unghiurile și au spus că sunt impecabile”, a spus Dion.

A continuat să cânte încă cinci turnee. În acest timp, ea a observat că mușchii i se înțepeniseră și că avea nevoie de sprijin în timp ce mergea.

Mai mult de 10 ani mai târziu, odată cu începutul pandemiei, Dion s-a străduit să afle răspunsuri.

„Când a sosit pandemia, mi-am spus că universul nu face greșeli și voi profita de acest timp – această oportunitate – pentru a căuta”, a declarat Dion pentru Vogue.

Rigiditate și spasme musculare

Celine Dion
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

După multe cercetări, medicii au diagnosticat-o pe Dion cu o afecțiune care provoacă rigiditate și spasme musculare pentru care nu există tratament. Simptomele sindromului de persoană rigidă încep de obicei în partea superioară a corpului, potrivit Cleveland Clinic. Pe măsură ce progresează, simptomele trec în partea inferioară a corpului, îngreunând mersul și crescând riscul de cădere.

De când a fost diagnosticată, Dion a primit tratament pentru simptomele sale. „Nu am învins boala, deoarece este încă în mine și va fi întotdeauna”, a declarat Dion pentru Vogue France în aprilie. „Cinci zile pe săptămână fac terapie sportivă, fizică și vocală. Îmi lucrez degetele de la picioare, genunchii, degetele de la mâini, cântatul, vocea”, a dezvăluit ea, notează Mediafax.

Celine Dion, despre boala rară de care suferă

Celebra cântăreață  va oferi publicului o privire asupra vieții sale cu sindromul de persoană rigidă într-un nou documentar, „I Am: Celine Dion”, care va fi difuzat pe Prime Video pe 25 iunie. Este pentru prima dată când îi lasă pe cei din afară să intre în casa ei.

În trailerul filmului, Dion spune: „Muncesc din greu în fiecare zi, dar trebuie să recunosc că a fost o luptă”. Ea vorbește despre cât de mult îi lipsește să cânte și cât de mult îi lipsește scena și fanii ei. „Dacă nu pot să alerg, voi merge pe jos. Dacă nu pot merge, mă voi târî”, spune Celine Dion printre lacrimi. „Nu mă voi opri”.

Ce este sindromul de persoană rigidă

Sindromul de persoană rigidă este o tulburare psihologică caracterizată de rigiditate mentală și emoțională, rezistență la schimbare, evitarea riscului și a noutății, precum și dorința de a controla totul în jurul lor. Persoanele afectate de acest sindrom sunt adesea percepute ca fiind inflexibile, deoarece au dificultăți în adaptarea la schimbările din viața lor sau în relațiile cu ceilalți. Aceste persoane pot fi extrem de critice și judecătoare față de sine și față de ceilalți, iar comportamentul lor poate fi considerat ca fiind defensiv sau autoritar.

Sindromul de persoană rigidă poate fi cauzat de experiențe traumtice din trecut, de stres sau anxietate cronică, de lipsa încrederii în sine sau de teama de eșec. Tratamentul pentru această tulburare poate include terapie individuală sau de grup, meditație și tehnici de relaxare, precum și introspecție și auto-reflectare pentru a identifica și schimba modelele de gândire și comportament rigide.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel