Sari la conținut

Veste tristă pentru pensionari. Comisia Europeană avertizează: România se află în pericol

pensie
Sursă foto: Biz
recalcularea pensiei

Datoriile publice, o problemă majoră pentru România. Pensiile românilor, la un pas de a fi înghețate. Comisia Europeană avertizează: există un semnal de alarmă cu privire la creșterea datoriei publice a României.

Semnal de alarmă

Datoria publică este prognozată să ajungă la 53,9% din PIB în 2025. Dacă ajunge la 55%, atunci Guvernul trebuie să ia o decizie radicală, de suspende creșterile pensiilor.

Așadar, România se află în pericol de a îngheța pensiile, avertizează Comisia Europeană. Potrivit instituției europene, datoria publică este prognozată să atingă 53,9% din PIB în anul viitor. Astfel, este doar un singur procent distanță de pragul critic. Când datoria atinge 55% din PIB, Guvernul este obligat să suspende creșterile pensiilor, conform noilor prevederi europene.

Pensiile vor crește de la 1 septembrie

pensie
Sursă foto: Getty Images

Guvernul a promis să pensiile vor crește de la 1 septembrie, după procesul de recalculare. Veniturile seniorilor au crescut și la începutul anului, odată cu rata inflației. Concret, au crescut cu 13,8%.

Totuși, nu toți pensionarii vor primi bani. Cei care după recalculare au o sumă mai mică, o vor primi tot pe ceea pe care o primesc azi.

Pe lângă asta, oficialii au promis că pensiile se vor indexa anual, în ianuarie.

De asemenea, specialiștii Comisiei prevăd că deficitul public va atinge 7% în 2025.

Conform ultimului raport publicat de Comisia Europeană, există un semnal de alarmă cu privire la creșterea datoriei publice a României după anul electoral, aceasta urmând să atingă 54%.

Datoria publică a României

În prezent, datoria publică a României a depășit pragul de 52%. Conform legii, salariile din sectorul public ar trebui înghețate, dar măsură nu a fost implementată.

Comisia Europeană avertizează că în România se preconizează o creștere semnificativă a salariilor în sectorul public pentru acest an, cu menționarea unei rate cu două cifre. Această tendință este alimentată de creșterea salariilor în sectoarele educației, sănătății și apărării.

Oficialii de la Comisia Europeană avertizează că acest trend nu va continua. Se prognozează că în 2025 creșterea salariilo în sectorul public va încetini semnificativ, potrivit Capital.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel