Sari la conținut

Veşti bune pentru pacienţii dependenţi de insulină. O metodă mai eficientă de livrare a medicamentelor pe bază de proteine

diabet
sursa foto: arhiva doctorul zilei
Exerciții fizice și sensibilitate la insulină

Oamenii de știință din Melbourne au conceput un nou tip de capsulă orală care ar putea însemna administrarea fără durere a insulinei și a altor medicamente pe bază de proteine.

Medicamentele pe bază de proteine s-au dovedit a fi dificil de administrat pe cale orală până acum, deoarece acestea se degradează foarte repede în stomac, spune unul dintre liderii cercetării, prof. Charlotte Conn, chimist biofizician la facultate de științe a universității RMIT.

„Aceste tipuri de medicamente se administrează de obicei prin injectare – mii de diabetici din Australia au nevoie de injecții cu insulină de până la câteva ori pe zi, ceea ce poate fi neplăcut pentru pacient și duce la costuri ridicate de asistență medicală”, a declarat prof. Conn.

Ea a precizat că noua tehnologie ar putea fi utilizată și pentru a administra alte medicamente proteice pe cale orală, inclusiv un nou tip de antibiotic oral dezvoltat de echipa RMIT, care poate evita rezistența din partea unor superbacterii periculoase.

„Alte medicamente proteice, cum ar fi anticorpii monoclonali, au fost dezvoltate pentru a trata afecțiuni inflamatorii, cancerul și alte boli, până în 2030″, a declarat prof. Conn. Pentru tehnologia RMIT a fost depusă o cerere de brevet internațional.

Rezultatele preclinice promiţătoare

Echipa a testat noua capsulă orală cu insulină în cadrul unui studiu preclinic, iar rezultatele vor fi fost publicate în numărul din luna mai al revistei Biomaterials Advances.

„Credem că rezultatele sunt foarte interesante și în prezent efectuăm o serie de teste preclinice pentru a putea trece la studii clinice cât mai curând posibil”, a declarat prof. Conn.

Lucrarea de cercetare a evaluat performanța capsulelor orale atât cu insulină cu acțiune rapidă, cât și cu insulină cu acțiune lentă.

„Atunci când controlezi zahărul din sânge, ai nevoie de un răspuns foarte rapid dacă ești în timpul unei mese. Aceasta este cunoscută sub numele de insulină cu acțiune rapidă”, a spus prof. Conn.

O formă cu acțiune lentă acționează pe o perioadă mult mai lungă de timp – până la o zi sau mai mult – pentru a menține constantă insulina în organism. Majoritatea diabeticilor iau o combinație a celor două tipuri de insulină.

„Am obținut rezultate excelente în ceea ce privește absorbția formei cu acțiune lentă – cu aproximativ 50% mai bună decât administrarea prin injectare pentru aceeași cantitate de insulină”, a explicat prof. Conn.

Capsula a obținut rezultate bune în cazul absorbției pentru insulina cu acțiune rapidă, dar decalajul semnificativ în ceea ce privește efectul insulinei în comparație cu administrarea prin injectare ar face-o probabil mai puțin practică, potrivit sursei citate de 360medical.ro.

„Rezultatele noastre arată că există o promisiune reală pentru utilizarea acestor capsule orale pentru insulina cu acțiune lentă, pe care diabeticii ar putea într-o zi să o ia în plus față de injecțiile de insulină cu acțiune rapidă”, a spus prof. Conn.

„Capsulele orale ar putea fi potențial concepute pentru a permite dozarea pe perioade de timp specifice, similar cu administrarea prin injectare. Trebuie să investigăm acest lucru în continuare, să dezvoltăm o modalitate de a face acest lucru și să ne supunem unor teste riguroase ca parte a unor viitoare teste pe oameni”, a mai menționat prof. Conn.

Cum funcționează această capsulă cu medicament?

Capsula protejează medicamentul din interior, astfel încât acesta să treacă în siguranță prin stomac până la intestinul subțire, explică dr. Jamie Strachan, primul autor al lucrării.

„Capsula are un înveliș special conceput pentru a nu se descompune în mediul cu pH scăzut din stomac, înainte ca nivelurile mai ridicate de pH din intestinul subțire să declanșeze dizolvarea capsulei”, a declarat dr. Strachan, de la facultatea de științe a RMIT.

„Ambalăm insulina într-un nanomaterial gras aflat în interiorul capsulei ceea ce ajută la camuflarea insulinei, astfel încât aceasta să poată traversa pereții intestinali.

„Este de fapt similar cu modul în care funcționează vaccinurile împotriva Covid-19 de la Pfizer și Moderna, în care ARN-ul mesager (ARNm) din aceste vaccinuri este, de asemenea, împachetat în grăsimi, ajutând la menținerea medicamentelor active și sigure în timpul administrării în organism”, explică dr. Strachan.

Aceste vaccinuri conțin ARNm, care este similar cu ADN-ul, pentru a transporta în siguranță instrucțiunile de fabricare a unei proteine virale în organism, activând sistemul imunitar, spun specialiștii.

O modalitate mai eficientă delivrare a medicamentelor

Dr. Céline Valéry, cercetător farmaceutic de la RMIT și co-autor al studiului, a declarat că a fost folosită aceeași cantitate de insulină în capsulele orale ca și în cazul administrării prin injectare.

„Pentru multe studii preclinice, formulările orale conțin în mod necesar niveluri mult mai mari de insulină pentru a obține același răspuns ca și în cazul administrării prin injectare. Aceasta nu este o modalitate foarte rentabilă de administrare a medicamentelor pe bază de proteine, care tind să fie costisitoare”, a declarat dr. Valéry, de la facultatea de științe biomedicale și ale sănătății din cadrul RMIT.

„Este un punct de plecare excelent, dar trebuie să facem teste suplimentare pentru a dezvolta o metodă alternativă, fără durere, de administrare a insulinei și a altor medicamente pe bază de proteine”, a concluzionat cercetătoarea.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel