Sari la conținut

Vești bune pentru românii care au supraviețuit cancerului! Nicoleta Pauliuc, despre Legea privind „dreptul la uitare”: „Să poată accesa servicii financiare în condiţii fireşti”

Vești bune pentru românii care au supraviețuit cancerului! Nicoleta Pauliuc, despre Legea privind „dreptul la uitare”: „Să poată accesa, ca orice om sănătos, servicii financiare în condiţii fireşti”.

Nicoleta Pauliuc, senator PNL, a inițiat un proiect de lege privind „dreptul la uitare” pentru supravieţuitorii de cancer. Inițiativă legislativă a primit aviz favorabil în Comisia de Sănătate a Senatului și urmează să fie supusă în curând procedurii de votare.

Nicoleta Pauliuc, despre Legea privind „dreptul la uitare”: „Să poată accesa, ca orice om sănătos, servicii financiare în condiţii fireşti”

Anunțul a fost făcut în cadrul mesei rotunde „Diagnostic precoce și terapii inovatoare pentru pacienții cu cancer renal și uroterial”, care a avut loc miercuri, 11 mai, la Palatul Parlamentului.

„Marți, 10 mai 2022, colegii senatori din Comisia de Sănătate au oferit aviz favorabil pentru o altă inițiativă legislativă care îmi aparține, cea privind „dreptul la uitare” pentru supraviețuitorii de cancer.

Vorbim de modificări și completări ale Legii 46/2003 privind drepturile pacientului, prin care se creează premisele ca supraviețuitorii de cancer să poată accesa, ca orice om normal, servicii financiare în condiții firești, fără să fie supuși vreunei forme de discriminare”, a declarat Pauliuc.

Potrivit senatoarei Pauliuc, proiectul legislativ creează premisele ca supravieţuitorii de cancer „să poată accesa, ca orice om sănătos, servicii financiare în condiţii fireşti, fără să fie supuşi vreunei forme de discriminare”.

Având în vedere că majoritatea creditelor sunt condiționate de existența unei asigurări de viață, supraviețuitorii de cancer nu pot accesa împrumuturi pe perioadă îndelungată pentru că asiguratorii refuză adesea să semneze astfel de polițe din cauza riscului asociat.

Concret, legea pe care am inițiat-o prevede că, în situația încheierii contractelor de asigurare, în cazul în care distribuitorul de asigurări solicită supraviețuitorului de cancer informații și documente în vederea evaluarii riscului pentru preluarea, respectiv menținerea în asigurare, acesta are dreptul de a nu le furniza pe acelea care vizează afecțiunea oncologică, dacă a trecut un termen de 7 ani de la data încheierii protocolului oncologic. În cazul supraviețuitorului de cancer al cărui diagnostic a fost pus înainte de vârsta de 18 ani, termenul este de 5 ani de la data încheierii protocolului oncologic.

De asemenea, vreau să vă reamintesc că au intrat în vigoare prevederile Legii 24/2022 prin care se acordă până la 45 de zile de concediu plătit și tratament psihologic gratuit atât bolnavilor de cancer, cât și aparținătorilor acestora. Dacă am reuși să punem în aplicare toate ideile, principiile și practicile care se regăsesc în Planul Național anti-Cancer, multe mii de vieți ar putea fi salvate anual în România”, a mai spus senatoarea.

„Ziua Supraviețuitorului de Cancer”, în prima duminică din iunie

Senatorul Nicoleta Pauliuc, preşedintele Comisiei de Apărare din Senatul României, a fost diagnosticată cu cancer de pancreas, în urmă cu cinci ani.

„Cancerul este o temă definitorie pentru mine personal. Dumnezeu și îngerii mei, medicii, mi-au dat posibilitatea să mai rămân pe acest pământ. Fiecare zi este o mulțumire lui Dumnezeu, că mi-a dat posibilitatea să deschid ochii”, a declarat senatoarea Nicoleta Pauliuc, cu emoție.

În perioada 30 mai- 5 iunie, vor avea loc evenimente de inspirație pentru cei diagnosticați cu cancer. În urma unei alte inițiative a Nicoletei Pauliuc, prima duminică din luna iunie, va fi declarată „Ziua Supraviețuitorului de Cancer”.

Această zi nu va fi doar una festivă, în care celebrăm viața. Ea instituie obligații pentru câteva instituții ale statului. Ministerul Finanțelor Publice, Ministerul Muncii, cel al Sănătății și cel al Educației vor avea campanii, alături de societatea civilă și organizațiile sindicale și patronale, prin care vor dezbate și promova în atenția publică problemele cu care se confruntă supraviețuitorii”, spune inițiatoarea legii.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel