Sari la conținut

Vești bune! Tratament eficient pentru CANCERUL DE SÂN!

Cancer de san
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Semne de cancer de san

Din cuprinsul articolului

Vești bune! Tratament eficient pentru CANCERUL DE SÂN! Iată ce arată studiile realizate de cercetătorii americani:

Un studiu recent vine cu vești bune pentru pacientele care se luptă cu un tip de cancer foarte des întâlnit: cancerul de sân. Potrivit studiului, publicat în Molecular Cancer, „leacul” este o combinație de medicamente pentru alte tipuri de cancer.

Studiul realizat de cercetătorii americani de la LSU Health New Orleans arată că tumorile cu cancer de sân triplu-negativ (TNBC) nu au receptori de estrogen, receptori de progesteron și nici receptori pentru factorul uman de creștere epidermică (HER2).

Receptorii androgeni stimulează progresia celulelor tumorale în cancerele de sân fără receptori de estrogen (ER-negativ). Acesta este motivul pentru care au devenit o țintă în terapia cancerului de sân triplu-negativ.

Deoarece un număr substanțial de paciente cu cancer de sân triplu-negativ dezvoltă rezistență la paclitaxel, agentul chimioterapeutic aprobat de FDA pentru acest tip de cancer, specialiștii caută în prezent noi abordări terapeutice.

Cercetătorii au analizat 133 de medicamente aprobate de FDA care au un efect terapeutic împotriva receptorilor androgeni, lucrând pe modele de șoarece și țesut de la pacienții cu cancer de sân triplu-negativ.

Medicament pentru cancere pulmonare

Oamenii de știință au descoperit că ceritinib, un medicament aprobat de FDA pentru cancerele pulmonare, a inhibat eficient creșterea celulelor receptorilor androgeni în cancerul de sân triplu-negativ.

Pentru a îmbunătăți răspunsul, specialiștii au selectat și enzalutamida, un antagonist al receptorilor de androgeni aprobat de FDA pentru tratamentul cancerului de prostată.

„Am conceput o strategie inedită care cuprinde combinația de enzalutamidă și ceritinib pentru a trata tumorile AR+ TNBC, prin blocarea dublă a căilor de semnalizare AR dependente și independente de androgeni”,

a declarat dr. Suresh Alahari, profesor de biochimie la facultatea de medicină și studii doctorale LSU Health New Orleans, citat de 360medical.ro.

Cercetătorii au descoperit că o combinație de ceritinib și enzalutamidă a avut un efect inhibitor robust asupra creșterii celulelor AR + TNBC. Totodată, cercetătorii au testat și o combinație de paclitaxel și ceritinib.

„Combinația de paclitaxel și ceritinib a inhibat drastic creșterea tumorii în comparație cu administrarea individuală. Toți agenții utilizați în acest studiu sunt aprobați de FDA ceea ce face ca terapia combinată propusă să poată fi utilizată clinic”, a mai precizat dr. Alahari.

Cancerul de sân triplu-negativ reprezintă în jur de 15-20% din toate cancerele de sân și este mai răspândit la femeile mai tinere, la cele de origine africană și hispanică și la cele care poartă mutații ereditare periculoase în genele predispuse să cauzeze cancer de sân (BRCA 1 și BRCA 2), mai precizează sursa citată.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: