Sari la conținut

Vești proaste pentru pensionari. Aveți acest stadiu de cotizare? NU primiți puncte de stabilitate la pensie

pensie
Sursă foto: Playtech
bani in plus la pensie

Vești proaste pentru pensionari. Rezultă că nu toate stagiile de cotizare aduc și puncte de stabilitate. Ce nu știe multă lume și ce prevede legea?

Intrând în vigoare la 1 septembrie 2024, Legea 360/2023 referitoare la sistemul public de pensii a produs modificări semnificative, aducând noi noțiuni care continuă să dezorienteze pensionarii.

În prezent, folosirea termenilor „stagiul de cotizare”, „stagiul minim de cotizare” și „stagiul complet de cotizare” este indispensabilă în stabilirea dreptului la pensie, iar noile metode de calculare a pensiei au generat cereri frecvente de clarificări din partea oficiilor regionale de pensii.

Ce este perioada de cotizare?

Perioada de contribuție reprezintă perioada în care o persoană a cotizat la sistemul public de pensii, fie în mod direct, fie prin încheierea unui contract de asigurări sociale.

Aceasta poate fi diferită în funcție de data la care se deschide dreptul la pensie și de calculul punctelor de stabilitate.

În consecință, legea stabilește o distincție între stagiul de cotizare necesar pentru acordarea dreptului la pensie și stagiul luat în calcul pentru acordarea punctelor suplimentare.

Perioada completă de cotizare

Este stabilită la 35 de ani atât pentru bărbați, cât și pentru femei.

Este esențială în vederea reducerii vârstei de pensionare și a acordării unei pensii pentru limită de vârstă sau a pensionării anticipate.

În principiu, în cazul în care o persoană a parcurs această perioadă, poate beneficia de o scădere a vârstei normale de pensionare.

Stagiul minim de cotizare

Pentru a beneficia de o pensie pentru limită de vârstă, solicitantul trebuie să fi efectuat un stagiu minim de cotizare de 15 ani, în conformitate cu Legea 360/2023.

Acest stagiu este obligatoriu atât pentru bărbați, cât și pentru femei și reprezintă pragul minim pentru obținerea dreptului la pensie.

Calcularea punctelor de stabilitate

O altă noțiune importantă care a fost introdusă prin noua lege este stabilitatea asigurării în sistemul public de pensii. Pentru perioadele de cotizare de peste 25 de ani se acordă puncte de stabilitate, care se adaugă la cuantumul pensiei.

Se acordă 0,50 puncte pentru fiecare an de contribuție de peste 25 de ani, 0,75 puncte pe an pentru fiecare an de contribuție de peste 30 de ani și un punct suplimentar pentru perioadele de contribuție care depășesc 35 de ani.

Este esențial să rețineți că unele perioade de contribuție nu ajută la acordarea punctelor de stabilitate, cu toate că sunt luate în considerare la calcularea perioadei de contribuție.

Printre aceste perioade se numără concediul medical, cel pentru creșterea copilului și indemnizațiile compensatorii.

Perioade lipsite de puncte de stabilitate

Printre perioadele care nu contribuie la puncte de stabilitate se numără:

– Indemnizațiile de concediu medical de securitate socială acordate între 2001 și 2006.
– Venituri compensatorii în conformitate cu OUG 8/2003 sau alte reglementări speciale.
– Perioadele de concediu pentru creșterea copilului după 1 ianuarie 2006.

Respectivele perioade sunt luate în considerare la calcularea stagiului minim și a stagiului complet de cotizare, însă nu și la obținerea de puncte de stabilitate adiționale, scrie News18.

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel