Sari la conținut

Vezi care sunt cele 10 simptome SUSPECTE pe care le provoacă boala Alzheimer în stadiile inițiale

alzheimer
Sursă foto: Pixabay
Simptome Alzheimer

Din cuprinsul articolului

Vezi care sunt cele 10 simptome suspecte pe care le provoacă boala Alzheimer în stadiile inițiale, iar recunoașterea simptomelor timpurii este vitală pentru gestionarea eficientă a acesteia.

Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a anunțat că peste 55 de milioane de persoane din întreaga lume suferă de demență.

Care este principalul indiciu?

„Principalul indiciu este recurența anumitor simptome combinate cu modificări ale capacității de funcționare a pacientului” , răspunde geriatrul Dr. Magdalena Bednarczyk, profesor asistent de patologie internă la Universitatea Rush din Chicago.

Medicul continuă: „Nu este nevoie de un tratament de urgență: „Când un pacient vine pentru evaluare, este pentru că cei dragi au observat comportamente neobișnuite sau îngrijorătoare, nu doar probleme de memorie”.

Așadar, iată care sunt cele zece simptome principale, timpurii, care pot sta la baza bolii Alzheimer:

Pierderea memoriei

Potrivit Institutului Național de Îmbătrânire din SUA (NIA), problemele de memorie sunt, de obicei, unul dintre primele semne ale bolii. Cea mai frecventă este afectarea memoriei pe termen scurt.

„Persoanele cu pierderi de memorie legate de vârstă își amintesc de obicei ceva ce au uitat în câteva minute”, explică Dr. Angela Morriss, profesor asociat de medicină clinică la Universitatea din Cincinnati. Dar acest lucru nu este valabil pentru cei care suferă de boala Alzheimer.

Dificultate în rezolvarea problemelor

Boala poate afecta capacitatea unei persoane de a elabora și de a urma un plan sau de a rezolva probleme. Sarcinile simple, cum ar fi urmărirea unei rețete sau plata facturilor, devin o adevărată provocare, potrivit Pro News.

Perturbarea percepției timpului și a locului

Persoanele cu Alzheimer în stadiu incipient pierd adesea noțiunea datelor, a anotimpurilor și a anului. De asemenea, ei pot avea probleme în a înțelege unde se află sau cum au ajuns acolo.

Modificări ale vederii și ale conștiinței spațiale

Boala Alzheimer poate afecta percepția vizuală, ceea ce duce la dificultăți în a judeca distanțele și în a determina culoarea sau contrastul.

Acest lucru poate duce la probleme de citire, de conducere sau de navigare chiar și în medii familiare.

Judecata afectată sau slabă

Un pacient poate prezenta modificări ale judecății sau ale capacității de a lua decizii. El poate face alegeri financiare proaste, își poate neglija igiena personală sau poate manifesta o atenție redusă la îngrijirea și aspectul fizic.

Izolare socială treptată

Boala  în stadiu incipient poate provoca schimbări marcante în comportamentul social. Pacienții pot începe să se retragă din activitățile sociale, hobby-uri și conversații.

De asemenea, ei pot arăta un interes scăzut pentru contactele sociale de care se bucurau cândva.

Modificări ale dispoziției și ale personalității

Boala poate provoca modificări ale dispoziției și personalității, ceea ce duce la creșterea:

  • Iritabilitate
  • Anxietate
  • Depresie
  • Suferinzii pot fi ușor supărați, suspicioși sau pot prezenta schimbări de dispoziție neașteptate.

Dificultăți de vorbire sau de scriere

Exprimarea gândurilor și urmărirea sau participarea la o conversație poate deveni o provocare pentru pacienții cu Alzheimer. Aceștia pot avea, de asemenea, dificultăți în a găsi cuvintele potrivite sau în a urmări un fir de gândire.

Confuzie mentală

Confuzia și dezorientarea sunt simptome frecvente la pacienți, în special atunci când se află într-un mediu necunoscut sau complex. Aceștia își pot uita locația, data curentă sau scopul obiectelor familiare.

Nervozitate și agresivitate

Uneori, boala Alzheimer duce la creșterea agresivității, nervozității sau iritabilității. Aceste simptome pot fi supărătoare pentru pacient și pentru îngrijitorii acestuia, care trebuie să fie răbdători și înțelegători.

Dr. Bednarczyk și Societatea Alzheimer din America subliniază faptul că oricine observă simptome de avertizare timpurie a bolii la el sau la o persoană dragă ar trebui să consulte medicul, mai ales dacă sunt mai multe.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel