sâmbătă, decembrie 5, 2020
Ana Maria Nitu

Viața la țară, în preajma unor ferme de vaci este un mod de viață sănătos care te ferește de cumplitele alergii, febra fânului și astmul, conform unui studiu publicat în Science, citat de Agerpres.

Aceștia au menționat că astfel de ferme au mari cantități de praf cu un larg spectru de bacterii provenite de la grajduri, informează agenția DPA.

Cercetătorii susțin că endotoxina tocește răspunsurile imuni antiinflamtorii și îi protejează astfel pe micuți de bacterii. Efectul ei a fost observat și în gospodăriile neagricole în cazul în care acestea sunt expuse la praful din saltele sau de pe podelele din bucătărie.

Pentru testarea conexiunii dintre endotoxină și protecția antialergică, cercetătorii au expus șoareci de laborator la toxina respectivă o dată la două zile, timp de două săptămâni. Șoarecii au fost puși apoi în contact Apoi ei au pus în contact cu acarieni din praful de casă, declanșatori de alergie și astm, și au descoperit că șoarecii nu au dezvoltat simptome alergice. Însă șoarecii dintr-un grup de control neexpuși în prealabil la endotoxină au prezentat astfel de simptome.

Revenind la oameni, cercetătorii au expus celule pulmonare umane la endotoxină și au constatat că expunerea regulată a produs un răspuns inflamator imun mai redus în cazul persoanelor sănătoase decât în cel al persoanelor suferind de astm, al căror nivel al enzimei A20 este, de asemenea, mai scăzut. Utilizând date strânse pentru un alt studiu de la circa 1.700 de copii crescuți în preajma fermelor din Europa, cercetătorii au descoperit totodată că cei cu alergii respiratorii aveau o variație genetică care a provocat niveluri scăzute ale enzimei A20

A.

Sursa – Agerpres

Parteneri