Sari la conținut

Viața publică și magazinele, disponibile numai persoanelor vaccinate

Din cuprinsul articolului

Europa se confruntă cu o situație epidemiologică gravă. Prin urmare, majoritatea statelor europene au impus o serie de restricții dure cu scopul de a limita răspândirea rapidă a coronavirusului.

Aceste măsuri sunt necesare, potrivit autorităților. Vaccinarea obligatorie, lockdown-ul și limitarea accesului în multiple spații sunt câteva măsuri implementate deja sau care vor fi adoptate în viitorul apropiat.

Măsuri anti-COVID dure în Germania

În Germania, cu numai câteva excepții, viața publică și magazinele rămân disponibile doar pentru persoanele vaccinate sau trecute prin boală – după cum au decis guvernul federal și landurile. Însă nici vaccinaţii nu scapă de restricții, comunică RRA.

Pentru cele aproximativ 24 de milioane de persoane nevaccinate care trăiesc în Germania, deciziile anunțate astăzi echivalează cu intrarea în lockdown, chiar dacă acest termen nu a fost rostit de participanții la consultări.

Cancelarul interimar Angela Merkel, probabilul succesor al acesteia, Olaf Scholz, precum și reprezentanții regiunilor germane și-au reafirmat convingerea că motivul pentru care incidența infecțiilor crește iar spitalele riscă să se supraaglomereze este rata de vaccinare nesatisfăcătoare.

„Niciodată după cel de-Al Doilea Război Mondial, sistemul german de sănătate nu s-a mai confruntat cu o situație similară” – a spus astăzi premierul Renaniei de Nord-Vestfalia, conservatorul Hendrik Wüst. Primarul Berlinului, social-democratul Michael Müller, a reiterat că responsabilă de creșterea infecțiilor este „minoritatea nevaccinată”, vaccinarea fiind singura cale de ieșire din pandemie.

În opinia cancelarului Merkel, situația este atât de gravă încât realizarea unei reduceri a numărului de infecții reprezintă un act de solidaritate națională, de aceea instituțiile culturale și ofertele de petrecere a timpului liber – între altele, teatrele, cinematografele sau restaurantele – nu vor mai fi disponibile pentru nevaccinați, ci strict pentru persoanele vaccinate sau recuperate.

Această regulă – a explicat Merkel – va cuprinde și magazinele, cu excepția unităților comerciale esențiale, cum ar fi cele alimentare și farmaciile. De menționat că supercertificatul verde – recte regula 2G, cu acces doar pentru vaccinați și vindecați -, deja în vigoare în unele landuri federale, se va aplica acum la nivel național și indiferent de valoarea incidenței.

Persoanele nevaccinate vor fi supuse inclusiv unor restricții de contact în sfera privată. Întâlnirile în spații publice sau private la care participă persoane nevaccinate și nerecuperate trebuie să se limiteze la propria gospodărie și la maximum două persoane dintr-o altă gospodărie.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: