Sari la conținut

VIDEO. Cum se realizează testul de salivă la copii. Ce conține trusa pentru testare și ce se întâmplă în cazul în care testul este pozitiv

VIDEO. Cum se realizează testul de salivă la copii. Ce conține trusa pentru testare și ce se întâmplă în cazul în care testul este pozitiv

În cadrul unui filmuleț educativ, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, alături de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, au arătat cum se realizează corect testul Covid din salivă la copii.

Ce conţine trusa pentru testarea elevilor

„Vă prezint testul care va fi distribuit într-o bună parte a şcolilor din România pentru testarea periodică a elevilor. Trusa are patru componente”, a precizat Alexandru rafila.

  • E vorba de caseta de reacţie, un tub care conţine o mică cantitate de lichid, în care ulterior se va adăuga saliva de la copil, pipeta
  • Și un capac picurător, care va ajuta la distribuirea lichidului în caseta de reacţie.
  • Avem un mic păhărel de hârtie, în care rugăm copilul să scuipe şi să avem practic produsul din care facem această reacţie”

 

Cum se realizează testul de salivă la copii

Alexandru Rafila a demonstrat, pas cu pas, cum trebuie realizat testul. Ministrul Sănătății a realizat testul cu ajutorul lui Rareș, un elev din clasele primare.

„O să-l rog pe Rareş să scuipe în acest pahar de hârtie. Rugămintea e ca întotdeauna copilul să nu fi mâncat înainte. Dacă a mâncat înainte, să se clătească cu apă şi să scuipe o cantitate suficientă încât să se poată recolta trei picături de salivă”, a subliniat Alexandru Rafila.

  • Aceasta e pipeta cu care recoltăm saliva.
  • Am recoltat saliva.
  • Apoi, se deschide tubul de reacţie care conţine un lichid. Acest lichid extrage virusul din saliva copilului.
  • În lichid se introduc 3 picături de salivă şi se trage de câteva ori ca să se cureţe pereţii pipetei.
  • Pipeta se aşază lângă paharul de hârtie.
  • Se acoperă tubul de reacţie cu un capac picurător şi se strânge de câteva ori ca lichidul să fie bine omogenizat. Recomandarea e ca acest lucru să se facă de cinci ori.
  • Se deschide caseta de reacţie. Are o fantă unde se vor turna 3 picături din amestecul din tub.
  • Apoi se aşteaptă între 15 şi 30 de minute pentru a vizualiza rezultatul acestui test. Deci pun caseta de testare pe masă, acest tub funcţionează la fel ca o pipetă.
  • Pun trei picături în caseta de reacţie şi testul e terminat.
  • Acum aşteptăm să vedem rezultatul testării.

 

Ce se întâmplă în cazul în care testul a ieșit pozitiv

„Prima linie care se va colora va fi cea de control care arată că testul a fost făcut corect. Dacă linia nu se vizualizează e clar că e vorba de un test negativ. Dacă apar două linii atunci discutăm de un test pozitiv”, a explicat ministrul Sănătății.

„Dacă copilul e infectat cu coronavirus, nu aveţi altceva de făcut decât să anunţaţi şcoala sau medicul de familie despre rezultatul acestui test, care urmează să fie confirmat ulterior de un test PCR”, a mai spus acesta.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel