vineri, octombrie 22, 2021

Telecabină defectă. Salvamontiștii din Bușteni au intervenit de urgență pentru a salva aproximativ 20 de persoane aflate în telecabina din Bușteni, care s-a defectat pe traseu.

Cabina a rămas suspendată în dreptul

celui de-al treilea stâlp, la o distanță de aproximativ 200 de metri, deasupra prăpastiei. Oamenii au fost coborâți în rapel, pe cabluri, cu ajutorul unei echipe a Salvamont Bușteni, potrivit ziare.com. 

Telecabina s-a defectat deasupra prăpastiei

Incidentul s-a petrecut duminică, 12 septembrie, la prima cursă a telecabinei din Bușteni, care transportă de regulă angajați care lucrează la diferite puncte de lucru de pe traseul Bușteni-Babele-Peștera. Au fost aproximativ 20 de persoane în cabina care s-a oprit brusc, din cauza unei defecțiuni a cablului purtător.

Potrivit martorilor, accidentul

s-a petrecut după ce o stâncă de mari dimensiuni ar fi fost dislocată din munte, cel mai probabil de un urs. În cădere, bolovanul ar fi lovit instalația de transport pe cablu, provocând o defecțiune serioasă, de care administratorii telecabinei nu au știut în timp util. Acesta a fost și motivul pentru care duminică au pus în funcțiune telecabina. Aceasta a mers normal până la punctul defecțiunii, unde s-a oprit brusc, într-o poziție ușor aplecată, au precizat martorii.

”Nu mai avea nimeni nicio șansă”

Cei 20 de angajați blocați în cabină au fost coborâți de urgență, în timp record

de către alți muncitori de la societatea care administrează telecabina. În ajutorul lor au sărit și câțiva salvamontiști din Bușteni, care au ajutat la salvarea celor care nu au reușit să coboare singuri pe stâlp.

”Nici nu știu ce s-ar fi putut întâmpla dacă telecabina cădea de pe cablu. Vă dați seama că nu ne putem raporta la o distanță anume față de sol, acolo e abrupt, prăpastie. Se prăbușea cabina câteva sute de metri în prăpastie. Nu mai avea nimeni nicio șansă”, a declarat unul dintre martori.

Accidentul nu a fost anunțat oficial. Nici măcar Poliția Prahova nu a fost înștiințată, atâta

vreme cât nu au fost victime.

Telecabina din Bușteni are același proiectant ca cea prăbușită în Italia

Pe site-ul oficial al operatorului privat care administrează telecabina din Bușteni a fost postat un anunț prin care se precizează că în perioada 13.09.2021 – 17.09.2021, telecabina Bușteni-Babele va fi în revizie tehnică. Fără alte explicații.

Inaugurată în 1978, telecabina din Bușteni parcurge un traseu de peste 4 kilometri, pornind de la baza muntelui și ajunge până la cabana Babele, la o altitudine de 2290 de metri, în 13 minute. De aici, traseul continuă până la Peștera, în

județul Dâmbovița.

Pe traseu sunt șase piloni (stâlpi care susțin cablurile purtătoare), iar la mijlocul drumului cabina merge în paralel cu peretele de stâncă.

Proiectantul telecabinei din Bușteni este CERETTI & TANFANI Milano, același care a construit și telecabina din Stresa, în nordul Italiei, care s-a prăbușit la finalul lunii mai a acestui an, tragedie soldată cu 14 morți.

Reprezentanții firmei care administrează telecabina din Bușteni nu au putut fi contactați pentru un punct de vedere până la ora publicării acestei informații.

Ultimele stiri