Sari la conținut

VIDEO. Un medic din Republica Moldova a refuzat să opereze o pacientă pentru că vorbea limba rusă: Să scot un Kalașnikov și să vă împușc

Foto: arhiva Doctorul Zilei

Un doctor al Spitalului Clinic Republican din Chișinău a fost filmat în timp ce-i spune unei paciente că nu o va opera din motiv că vorbește limba rusă și este un ,,dușman” pentru el.

În imaginile video postate pe internet medicul s-a arătat indignat că pacienta care trăiește toată viața sa în Republica Moldova nu cunoaște limba română, potrivit tvr.md.

,,(Medic) – Nu vorbiți limba română și mai ales cu familie românească. În primul rând, mă jigniți deodată, eu intru și vă spun „bună ziua”, iar dumneavoastră îmi răspundeți cu (n.r.- bună ziua în limbă rusă).

(Pacientă) -Îmi cer scuze.

(Medic)- Îmi vine să scot Kalașnikov și să vă împușc pentru că sunteți din prima un dușman pentru mine”.

Dialogul dintre doctor și femeie, care a avut loc într-un salon din cadrul instituției medicale, a fost filmat de alt pacient, apoi postat pe internet și a devenit viral pe rețelele sociale.

,,(Medic) – Sunteți rusoaică? Eu nu operez ruși.

(Pacientă) – De ce?

(Medic) – Pentru că ei sunt dușmani. Plecați în Ucraina și spuneți că sunteți rusoaică.

(Pacientă) – Nu, eu m-am născut în Moldova.

(Medic)- Dar noi suntem români, eu sunt român, dumneavoastră aveți ceva contra României?”.

 

Scuze adresate de conducerea spitalului

Reprezentanții Spitalului Clinic Republican ,,Timofei Moșneaga” în care lucrează medicul au adus scuze publice pacientei, menționând că vor analiza circumstanțele acestui caz în cadrul Comitetului de etică al instituției.

,,Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga” își exprimă public dezacordul și condamnă ferm mesajele care pot afecta pacienții. Poziția noastră este că toți pacienții merită un tratament echitabil și respectuos, indiferent de limba pe care o vorbesc sau de apartenența lor etnică.

În urma unui video apărut pe rețelele de socializare, în care un medic al instituției se implică într-un act de discriminare pe criterii lingvistice și etnice, aducem la cunoștința că astfel de comportamente nu reprezintă valorile pe care le promovăm. În numele conducerii și al întregului personal al Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga”, cerem scuze pacientei și asigurăm că vom lua măsurile necesare pentru a nu fi admise astfel de cazuri”, au informat aceștia.

Potrivit responsabililor, medicul i-a efectuat intervenția femeii, aceasta fiind externată datorită evoluției bune a sănătății după operație.

Avocatul Poporului și Consiliul pentru Egalitate s-au sesizat

Avocatul Poporului, Ceslav Panico s-a sesizat, condamnând ,,orice comportament care aduce atingere drepturilor și libertăților fundamentale ale omului și pledează pentru respectarea drepturilor pacienților fără deosebire de rasă, naţionalitate, origine etnică, limbă, religie, sex, opinie, apartenenţă politică, avere sau de origine socială”.

La rândul lor, reprezentanții Consiliului pentru Egalizat sesizați de Avocatul Poporului, au declarat că vor investiga și ei acest caz , dar solicită persoanelor să se abțină de la scrierea pe internet a comentariilor care instigă la ură și discriminare.

Cum se apără medicul

Pentru Ziarul de Gardă, el a declarat că discuția ar fi fost mult mai lungă, iar în imaginile video au fost incluse momente rupte din context „pentru a da o tentă politică”.

„În ziua de marți, înainte de operație, am intrat în salon. Pacienta a spus că are emoții. Noi am vorbit pe diferite teme. Videoclipul a fost redactat, au fost scoase din context fraze. Conversația a avut un ton de glumă ca să îi scot stresul înainte de operație. A fost montat așa încât să pară o instigare la ura, dar discuția a fost mult mai lungă. Am vorbit în primul rând despre operație, cum va avea loc”, a explicat doctorul-chirurg.

El a adăugat că nici pacienta nu a știut că a fost filmată de o colegă de salon care s-a externat. Potrivit doctorului, femeia ar fi telefonat-o pe aceasta ca să-o întrebe de ce a făcut înregistrarea fără acordul ei, și chiar l-a rugat pe medic să facă un selfie împreună.

Acum, medicul-chirurg spune că primește amenințări cu moartea pe rețelele de socializare. „Nici nu mă așteptam la așa ceva, dimineața am rămas trăsnit. (…) Pentru mine nu există pacienți după criterii de etnie, limbă. (…) Dacă va considera necesar, pacienta va veni cu declarații pe rețelele de socializare. La mine telefonul este roșu, primesc amenințări cu moartea „te împușcăm”, „te ucidem”, „îți rupem picioarele”, „românule, fugi peste Prut”, mărturisește medicul.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel