Sari la conținut

Virgil Musta, despre nivelul de anticorpi necesar pentru o protecție completă împotriva COVID-19. În cât timp ești protejat, după vaccinare?

O protecție completă împotriva COVID-19 înseamnă, de fapt, capacitatea organismului de a produce anticorpii necesari după imunizarea cu vaccinurile anti-coronavirus. Cât timp trebuie să treacă de la imunizare ca nivelul de anticorpi să fie optim și câtă imunitate obții, în funcție de forma de Covid-19 dezvoltată?

Virgil Musta, medic român și coordonatorul secției de Covid-19 de la Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara, a vorbit în exclusivitate, la Antena 3, despre studiul efectuat asupra nivelului de anticorpi. Acesta prevede măsura în care organismul are capacitatea de a produce anticorpi necesari pentru o protecție completă împotriva Covid-19.

Studiul, efctuat la Timișoara, a relevat că nivelul optim de anticorpi este obținut în aproximativ 3 săptămâni de la administrarea primei doze. Cu toate acestea, trebuie menționat că până la administrarea rapelului, există riscul de a fi infectat. Prima doză „pregătește” organismul în fața virusului, dându-i șansa să ia contact cu un agent patogen străin.

Toutși, rapelul este cel care consolidează răspunsul sistemului imunitar și produce cea mai mare parte a anticorpilor. Între doze, persoanele trebuie să fie încă atente și să se protejeze cât mai mult.

În cazul infectării după adimistrarea primei doze, schema de vaccinare se reia. După recuperare, care durează aproximativo lună, persoana vindecată va opta din nou pentru administrarea primei doze și pentru rapel. În alte cazuri, se va administra numai rapelul.

„Avem deja studiul făcut pe 200 de persoane care arată că toți medicii și personalul medical care s-au vaccinat, cu excepția unei singure persoane, au făcut titru de anticorpi protectori. Mai mult de jumătate au titru înalt protector. Titrul protector capătă o valoare bună de abia după a doua doză de vaccin”, explică Virgil Musta.

Prima doză produce un nivel minim de „posibilă protecție” după abia 3 săptămâni. Totuși, imunitatea completă este oferită odată cu administrarea rapelului. După rapel, la aproximativ 10 zile, obținem un nivel optim de anticorpi necesari împotriva Covid-19.

„Așa se explică și situația în care facem boala după prima doză, pentru că noi începem să facem anticorpi de abia de la a doua săptămână și studiul nostru a arătat că ajungem la un titru protector în 40% din cazuri la a treia săptămână după prima doză”, a adăugat medicul.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel