Sari la conținut

Virusul fără leac a făcut deja trei victime în România. Care sunt primele simptome ale infecției

Virus tantari
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
virusul West Nile, semnalat la peste 80 de persoane

Pe lângă temperaturile ridicate, un virus fără leac transmis de țânțar a devenit periculos. În urma infectării au fost înregistrate trei decese într-o săptămână, relatează duminică, 20 august, Euronews.

Răspândirea virusului West Nile îi îngrijorează pe specialișt: nu există un vaccin sau un tratament antiviral specific pentru acest virus periclos.

Virusul West Nile face noi victime în România

Aproximativ 10% dintre țânțarii din România sunt purtători ai virusului, potrivit unui studiu recent al Institutului Cantacuzino din București. Potrivit sursei citate,  șapte români, cu vârsta de peste 50 de ani, au contractat boala, iar trei dintre aceștia au murit din cauza complicațiilor.

Cele mai multe cazuri au fost diagnosticate după ce pacienții au ajuns la spital cu meningită sau meningoencefalită, o infecție a meningelor și a creierului.

Pacienții se pot confrunta cu o infecție gravă a sistemului nervos

În cazuri rare, după contractarea virusului, pacienții dezvoltă o infecție severă a sistemului nervos care poate duce la paralizie, convulsii, pierderea vederii și comă.

Cu toate acestea, 8 din 10 persoane infectate sunt asimptomatice. Persoanele în vârstă și persoanele cu boli cronice sunt cele mai susceptibile la virusul West Nile.

Dacă vizitați o zonă luxuriantă și umedă, este recomandat să purtați o acoperire completă pentru a evita mușcăturile de țânțari. De asemenea, ar trebui să utilizați substanță împotriva țânțarilor, să instalați ecrane pe ferestre și să goliți toate acvariile în care se pot reproduce aceste insecte.

virus West Nile

Recomandarea specialiștilor pentru populație: „Pentru a evita înțepăturile, oamenilor li se recomandă să se protejeze prin haine adecvate atunci când merg în spații deschise, cu multă vegetație și umiditate”.

Mai mult, ar trebui să folosească spray-uri anti-țânțari, să instaleze plase pe ferestre și să golească recipientele de apă unde țânțarii pot crește și se pot înmulți.

Simptomatologie meningită virală

Majoritatea pacienților cu o formă ușoară de meningită virală dezvoltă o simptomatologie care se ameliorează, de obicei, spontan, în 7-10 zile.

Simptomele de debut ale meningitei pot fi similare cu cele ale gripei și se pot manifesta în ore sau zile, cele mai frecvente fiind: hiperfebrilitatea cu debut brusc, redoarea cefei, cefalee severă, fotosensibilitate, greață sau vărsături, confuzie, tulburări de concentrare, crize convulsive, somnolență, oboseală, anorexie sau lipsa senzației de setei.

Experții europeni au atras atenția asupra unui risc tot mai ridicat în regiunea europeană de cazuri de boli transmise de ţânţari, inclusiv dengue, zika, chikungunya şi West Nile, asociate cu schimbarea climei şi răspândirea insectelor purtătoare de virusuri.

Directorul medical al Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș, dr. Adrian Marinescu, a explicat cum ne putem proteja de virusul West Nile. Medicul a subliniat că infecția cu West Nile poate să reprezinte o mare problemă, amintind de epidemia din țara noastră din 1996.

„E destul de complicat și în momentul în care se întâmplă să fie un țânțar care să transmită, cred că cel mai bun lucru este să ne adresăm medicului atunci când există o simptomatologie care ar putea să ne aducă cu gândul la o meningită. Sigur, înainte de toate, cred că noi nu trebuie să intrăm în panică, pentru că cele mai multe dintre cazurile de infecție cu West Nile, dacă e să se întâmple, înseamnă forme ușoare. Practic, sub 1% dintre cei care vor face infecții ajung să facă, de exemplu, meningită sau meningoencefalita”, a explicat medicul.

Marinescu a mai adăugat că atunci când o persoană se confrună cu dureri de cap, febră sau când are vărsături necontrolate, ar trebui să se adreseze de urgență medicului. Printre primele semne ale meningitei se numără și sensibilitatea la lumină.

„Dacă vorbim de meningite și vorbim de sezonul cald, ar trebui să ajungem la medic și ar trebui să fie intervenție rapidă, pentru că în unele cazuri poate fi vorba și de un West Nile”,  conchide dr Adrian Marinescu pentru postul de televiziune Antena 3 CNN.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel