Sari la conținut

Virusul mortal care se răspândește în Europa: provoacă sângerarea ochilor

traumatism ocular
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
traumatismul ocular, urgență medicală

Un virus care provoacă sângerarea ochilor și care afectează aproximativ 40% dintre oamenii pe care îi infectează a fost detectat pentru prima dată în Franța – iar oamenii de știință se tem că ar putea ajunge în curând în Marea Britanie.

Febra hemoragică Crimeea-Congo (CCHF) face ca ochii celor care contractează boala să sângereze. Mai mult decât atât, acest virus este pe cale să ajungă și pe coastele britanice.

Boala a fost detectată la căpușe în Pyrénées Orientales, la granița de nord-est a Franței cu Spania, relatează Daily Star.

Virusul rar se găsește în general în climatele mai calde. Din acest motiv, se găsește mai frecvent în locuri precum Africa, Balcani, Orientul Mijlociu și Asia.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, virusul are o rată de mortalitate de aproximativ 40%. Și, deși numărul de decese este ridicat în rândul celor care îl contractează, britanicii nu au avut, din punct de vedere istoric, prea multe motive de îngrijorare.

Dar, în ciuda rarității sale și a tiparelor sale tipice, oamenii de știință britanici au avertizat că, din cauza schimbărilor climatice, s-ar putea extinde dincolo de sfera sa obișnuită de acțiune.

Între 2016 și 2022, au fost descoperite șapte cazuri în Spania. Trei dintre aceste persoane au murit. Șeful catedrei de medicină veterinară de la Universitatea Cambridge, profesorul James Wood, a declarat la o recentă reuniune a Comisiei pentru știință, inovare și tehnologie din Parlament că virusul ar putea ajunge în Marea Britanie „prin intermediul căpușelor, la un moment dat”.

Cu toate acestea, profesorul Isabel Oliver, de la Agenția britanică de securitate sanitară, a subliniat că riscul cu care se confruntă populația este în prezent „foarte scăzut”.

Ce este Febra hemoragică Crimeea-Congo (CCHF)

Febra hemoragică Crimeea-Congo (CCHF) este una dintre mai multe febre hemoragice infecțioase și este cauzată de virusul febrei hemoragice Crimeea-Congo.

Acest virus este transmis oamenilor prin mușcătura căpușelor infectate, în special a celor din genul Hyalomma, sau prin manipularea directă și pregătirea carcaselor proaspete de animale infectate, de obicei animale domestice. Poate fi dobândit și prin transmisie nosocomială (de la tratamentul într-un spital).

Riscul pentru călătorii care primesc CCHF este foarte scăzut, dar acest risc este crescut pentru lucrătorii din domeniul sănătății și pentru oricine se implică în cercetători pe animale.

Sângerarea ochiului
Sursă foto: arhiva Doctoorul Zilei

Care sunt simptomele?

CCHF începe cu apariția bruscă de febră, slăbiciune, oboseală, iritabilitate, cefalee și pierderea poftei de mâncare, împreună cu dureri severe la nivelul brațelor și picioarelor. Pot exista vărsături, diaree și dureri abdominale.

O mică erupție hemoragică începe în gură, piept și abdomen și se răspândește în restul corpului.

Sângerarea poate apărea din gingii, nas, plămâni, intestine, uter și în urină. Sângerările abundente apar numai în cele mai severe cazuri asociate cu afectarea ficatului.

Febra continuă timp de 5 până la 12 zile și recuperarea este prelungită.

Între 2 și 50% dintre persoanele cu CCHF mor în funcție de gravitatea bolii.

Măsuri preventive

Evitați mușcăturile de căpușe îndepărtând orice căpușe cât mai curând posibil, acordând o atenție deosebită gropilor brațelor, în și în jurul urechilor, în spatele genunchiului, în zona inghinală și sub păr.

Inspectați pielea după ce vă aflați în habitate de căpușe.

Evitați manipularea și pregătirea carcaselor proaspete de animale domestice infectate.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel