Sari la conținut

Cercetătorii au descoperit că virusul SARS-CoV-2 a ajuns în Europa mai devreme decât au estimat inițial

a ajuns

Când a ajuns noul virus în Italia? Noul coronavirus circula în Italia din septembrie 2019, arată un studiu al Institutului Național al Cancerului (INT) din orașul italian Milano, care semnalează că s-ar fi putut răspândi dincolo de China mai devreme decât se credea.

Organizația Mondială a Sănătății a declarat că noul coronavirus și COVID-19, boala respiratorie pe care o provoacă, erau necunoscute înainte ca focarul să fie raportat în Wuhan, centrul Chinei, la sfârșitul anului trecut. Dar a spus că „posibilitatea ca virusul să fi circulat în tăcere în altă parte nu poate fi exclusă”.

OMS a declarat luni că revizuiește rezultatele din Italia și informațiile suplimentare publicate acolo în weekend și caută clarificări.

Primul pacient cu COVID-19 din Italia a fost detectat pe 21 februarie într-un oraș mic de lângă Milano, în regiunea de nord a Lombardiei.

Rezultatele cercetătorilor italieni, publicate de revista științifică Tumori Journal a INT, arată că 11,6% din 959 de voluntari sănătoși înscriși într-un studiu de screening al cancerului pulmonar în perioada septembrie 2019 – martie 2020 au dezvoltat anticorpi coronavirus cu mult înainte de februarie.

Un alt test de anticorpi SARS-CoV-2 a fost efectuat de Universitatea din Siena pentru aceeași cercetare intitulată „Detecția neașteptată a anticorpilor SARS-CoV-2 în perioada pre-pandemică în Italia”.

Studiul a arătat că patru cazuri care datează din prima săptămână a lunii octombrie au fost pozitive pentru anticorpi, ceea ce înseamnă că s-au infectat în septembrie, a declarat pentru Reuters Giovanni Apolone, un coautor al studiului.

Aceasta este principala constatare: „persoanele fără simptome nu numai că au fost pozitive după testele serologice, dar au avut și anticorpi capabili să omoare virusul”, a spus Apolone.

„Înseamnă că noul coronavirus poate circula în rândul populației pentru o lungă perioadă de timp și cu o rată scăzută de letalitate, nu pentru că dispare, doar pentru a crește din nou”, a mai declarat acesta.

OMS a spus că va contacta autorii lucrării „pentru a discuta și aranja analize suplimentare ale probelor disponibile și verificarea rezultatelor”.

Cercetătorii italieni au declarat pentru Reuters în martie că au raportat un număr mai mare decât de obicei de cazuri de pneumonie severă și gripă în Lombardia în ultimul trimestru al anului 2019, în semn că noul coronavirus ar fi putut circula mai devreme decât se credea.

 

 

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel