luni, iunie 1, 2020

Potrivit managerului Institutului de Boli Infecțioase “Matei Balș”, Adrian Streinu-Cercel, 530 de persoane din zonele afectate de Ebola au veni să studieze la facultățile din România. Epidemiologii dau însă asigurări că au fost luate toate măsurile de precauție și nu există niciun pericol.

”Am trecut un mare hop în momentul de față. Acest mare hop a fost reprezentat de începerea cursurilor în universități. Noi am făcut o evaluare în luna august în vederea pregătirii pentru impact și am constatat că avem la nivelul țării peste 530 de studenți care urmau să sosească din zonele respective. A fost o colaborare foarte bună cu Ministerul Educației și respectiv la nivelul universităților. Noi am vizualizat ce urmează potențial să se întâmple și ne-am luat măsurile de precauție. Epidemiologii au știut ce au de făcut și au fost monitorizate prin telefon acele persoane. Nu s-a întâmplat nimici”, a declarat Adrian Streinu-Cercel pentru Agerpres.

Citește și:

Managerul Institutului de Boli infecțioase a mai precizat că virusurile nu țin cont de granițe și că Ebola ar putea ajunge în România în doar 12 ore. Însă medicii români sunt pregătiți pentru o astfel de situație. ”Începând de acum două luni și jumătate, am făcut training cu doctori, asistente, infirmiere și în fiecare zi, de la ora 13,00 până la ora 14,00, se îmbracă și se dezechipează. Săptămâna trecută a fost aici profesorul de la Hamburg care s-a confruntat cu primul caz de Ebola din Germania. Am discutat în detaliu cum s-a produs asistarea pacientului și ceea ce noi pusesem pe hârtie ca puncte esențiale țintit la pacient exact au fost cele cu care s-au confruntat și ei. Asta înseamnă că am studiat foarte bine această boală și știm cum să intervenim la fiecare moment”, a adăugat Streinu-Cercel.

Citește și:

Departamente speciale există în trei spitale din țară, Institutul Balș din București, Spitalul de Boli Infecțioase de la Iași și Timișoara, însă analizele pentru Ebola se fac doar în București. Rezultatele se dau în trei ore.

Din păcate, nu există deocamdată niciun medicament specific, împotriva virusului Ebola. Există o serie de încercări, sunt șapte molecule care sunt evaluate în momentul de față la nivel mondial, dar niciuna nu este cu eficacitate maximală pe acest virus.

Citește și:

 

Elena Oceanu

Parteneri