Sari la conținut

Vitamina care asigură sănătatea oaselor, previne anemia și reduce riscul de accident vascular

Medicii britanici cer autorităţilor să introducă suplimente în alimentele de bază

Vitamina B 12, cunoscută și sub numele de cobalamină, este o vitamină esențială de care corpul are nevoie, dar nu o poate produce.

De exemplu, susține funcția normală a celulelor nervoase și este necesară pentru formarea globulelor roșii și sinteza ADN-ului. Mai mult, ajută la îmbunătățirea memoriei, creșterea energiei și previne bolile de inimă, ducând la un risc redus de accident vascular, conform cercetătorilor.

Aceasta se găsește în mod natural în produse de origine animală, dar, de asemenea, se adaugă la anumite alimente și este disponibil sub formă de supliment oral sau injectabil.

Principalele alimente bogate în B12 sunt: cerealele, laptele de vacă, ouălele, iaurtul grecesc, ciupercile shiitake, somon și păstrăvul, stridii.

Doza zilnică recomandată de B12 este de 2,4 micrograme pentru majoritatea adulților și copiii care au peste 14 ani. Sunt însă și categorii de persoane care au nevoie de o doză puțin mai mare: femeile însărcinate – 2,6 micrograme iar cele care alăptează au nevoie de o doză de – 2,8 micrograme.

Iată care sunt beneficiile B12:

 • Previne anemia deoarece contribuie la formarea celulelor roșii din sânge. De exemplu, spun medicii un nivel scăzut de vitamina B12 duce la reducerea formării globulelor roșii, împiedicând dezvoltarea lor corectă.
 • Contribuie la prevenirea defectelor majore ale nașterii. Nivelurile optime de vitamina B12 sunt esențiale pentru o sarcină sănătoasă. Studiile arată că creierul și sistemul nervos al fătului necesită B12 de la mamă pentru a se dezvolta corespunzător. Deficitul de vitamina B12 în stadiile inițiale ale sarcinii poate crește riscul apariției defectelor congenitale, cum ar fi defectele din tubul neural. Mai mult, deficitul matern de vitamina B12 poate contribui la nașterea prematură sau la avortul spontan.
 • Menține sănătatea oaselor. Mai mult, previne osteoporoza. De aceea, este foarte important ca mai ales femeile care sunt mai predispuse la osteoporoză să aibă un nivel optim de vitamina B12.
 • Reduce riscul de degenerare maculară legată de înaintarea în vârstă. Cercetătorii consideră că suplimentarea cu vitamina B12 poate reduce homocisteină, un tip de aminoacid care se găsește în sângele nostru. Nivelurile crescute de homocisteină au fost asociate cu un risc crescut de degenerescență maculară legată de vârstă.
 • Contribuie la înlăturarea depresiei și a anxietății. Specialiștii susțin că deficitul de vitamina B12 poate duce la scăderea producției de serotonină, ceea ce poate duce la instalarea depresiei. Anumite studii susțin că utilizarea suplimentelor de vitamina B12 poate ameliora simptomele depresiei.
 • Asigură creșterea energiei. Mai mult, unul dintre semnele deficitului de vitamina B12 este chiar prezența oboselii și lipsa de energie.

Principalele semne ale deficitului de B12:

 • Anemie,
 • Confuzie,
 • Dificultatea menținerii echilibrului,
 • Oboseală constantă,
 • Probleme intestinale,
 • Tulburări de dispoziție,
 • Slăbiciune musculară,
 • Amorțeală și furnicături la nivelul mâinilor și picioarelor,
 • Memorie slabă,

Deficitul de vitamina B12

Deficitul de vitamina B12 poate să apară în două feluri: fie în dieta nu ai suficiente alimente care să conțin vitamina B12, fie organismul nu e capabil să absoarbă complet vitamina din alimentele pe care le consumi.

Deficiența afectează de obicei vârstnici, persoanele care au boala celiacă sau boala Crohn, pe vegetarieni.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.