joi, martie 30, 2023

Această substanță este una dintre cele mai importante pentru organism datorită importanței sale pentru oase, dinți, mușchi, piele, articulații și țesuturi conjunctive.

Odată cu îmbătrânirea, nivelurile de colagen scad, iar asta se poate întâmpla și din cauza unei diete care nu furnizează nutrienții pentru producerea acestuia.

Când nivelul de colagen scade, acest lucru se reflectă în organism cu apariția unor semne „cum ar fi ridurile pielii, tendoanele și ligamentele rigide, slăbiciune musculară, dureri articulare sau osteoartrita, din cauza cartilajului uzat, sau probleme gastrointestinale din cauza subțierii mucoasei a tubului digestiv”, explică portalul El español.

Te-ar mai interesa: Expunerea la Covid în uter poate crește riscul de ...

Există o mare varietate de suplimente pe piață care urmăresc să ofere colagenul de care organismul are nevoie, dar este important să se mențină o dietă adecvată pentru a preveni scăderea nivelului de colagen din organism.

Procolagenul este materia primă pe care organismul o folosește pentru a sintetiza colagenul și în acest moment intra vitamina C pentru a-și crește producția. Această vitamină se găsește în fructe precum portocale, mandarine și lămâi.

„Odată cu vârsta, ca urmare a proceselor metabolice mai lente și a deficitelor hormonale, capacitatea de regenerare se pierde”, explică site-ul Body Mind.

Te-ar mai interesa: Breaking News! Plăcinta dobrogeană este OFICIAL ro...

Sinteza ei se reduce cu 1% în fiecare an

Experții comentează pe acest portal că „la vârsta de 25 de ani începe să scadă și de la 40 de ani sinteza ei se reduce cu 1% în fiecare an. Prin urmare, la 70 de ani, 30% s-au pierdut.”

De asemenea, trebuie înțeles că nu îmbătrânirea în sine distruge colagenul, „ci mai degrabă afectează mai puțin producția și întărirea fibrelor.

În consecință, pielea își pierde din grosime și elasticitate, în timp ce articulațiile devin mai rigide”, odată cu această scădere a nivelului de colagen, apar simptome precum „flaciditate și riduri, pierderea densității osoase și dureri articulare”, spune Body Mind.

Te-ar mai interesa: Importanța activității fizice și a obiceiurilor al...

Când organismul începe să experimenteze această scădere a nivelului de colagen, este ideal să-i stimulezi producția cu suplimente și o dietă sănătoasă care conține nutrienți precum vitamina C.


Alți factori care duc la scăderea colagenului din organism

Pe portalul Body Mind se avertizează și despre alți factori importanți pentru ca scăderea colagenului din organism să apară: „expunerea excesivă la soare, tutun, poluanți, stres și exerciții fizice exagerate”.

Te-ar mai interesa: Semnal de alarmă: A crescut cu 16% incidenţa cazur...

Body Mind subliniază că „vitamina C acidul ascorbic joacă un rol fundamental”, întrucât corpul uman „nu dispune de enzimele necesare pentru a sintetiza acest nutrient, deci trebuie să ingereze un aport minim de 60 mg pe zi”.

Un alt factor important este că acidul ascorbic „nu intervine ca substrat în reacția principală de formare a colagenului, dar acest nutrient este cel care ajută” la redirecționarea produșilor intermediari până la sinteza moleculei finale.

Te-ar mai interesa: Alimentul dulce care hrăneşte celula hepatică. Ind...

Clinica Mayo observă că ridurile sunt în general linii și pliuri care se formează pe piele. De asemenea, unele dintre aceste semne se pot transforma în șanțuri adânci sau crăpături și pot fi vizibile în special în jurul ochilor, gurii și pe gât.

Potrivit studiului American Journal of Clinical Nutrition, vitamina C este cea mai bună vitamină pentru a produce colagen în piele, deoarece s-a ajuns la concluzia că peste 4.000 de femei cu vârste cuprinse între 40 și 74 de ani au prezentat un aspect mai tânăr al pielii datorită acestei vitamine.

Vitamina C nu numai că ajută la producerea de colagen, dar are și alte beneficii, cum ar fi absorbția radicalilor liberi și protejarea epidermei de daunele solare.

În plus, ajută la maturarea keratinocitelor, care sunt principalele celule care reînnoiesc pielea, conform portalului științific Nature.

Magneziul și vitaminele B și vitamina E sunt, de asemenea, nutrienți importanți pentru producția de colagen.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private