Sari la conținut

Vitamina care lipsește din organism atunci când apar vânătăi pe piele

Vânătăile sau hematoamele se formează atunci când vasele mici de sânge de sub piele se sparg, cel mai adesea din cauza unei lovituri sau a unei căderi. Sângele se scurge în țesuturile de sub piele și provoacă culoarea neagră sau albăstruie.

Vânătăile pot fi cauzate, de asemenea, de anumite boli sau probleme cu sângele sau cu procesul de coagulare. În aceste cazuri, recomandarea specialiștilor este de a merge direct la medic pentru a analiza cauzele apariției lor.

În ciuda celor de mai sus, cele mai multe vânătăi nu reprezintă un motiv de îngrijorare și dispar de la sine. Tratamentul la domiciliu poate accelera vindecarea și poate ameliora umflăturile și disconfortul care însoțesc adesea vânătăile provocate de răni.

„O vânătaie poate avea nevoie de luni de zile pentru a dispărea, dar majoritatea durează aproximativ două săptămâni. Ele încep cu o culoare roșiatică, apoi devin albastru-violet și galben-verzui, înainte de a reveni la culoarea normală”, precizează biblioteca medicală MedlinePlus.

Vitamina care lipsește din organism atunci când apar vânătăi pe piele

Vanatati
Susă foto: arhiva doctorulzilei.ro

Atunci când vânătăile apar ocazional sau sunt mici, de obicei nu există niciun motiv de îngrijorare, dar uneori ele devin recurente și este important să înțelegem motivele pentru care apar.

Unul dintre acestea este lipsa de vitamina K în organism. Potrivit National Institutes of Health (NHS) din SUA, un deficit sever de vitamina K poate provoca vânătăi și probleme de sângerare din cauza coagulării mai lente a sângelui.

Deficitul de vitamina K poate reduce, de asemenea, rezistența oaselor și crește riscul de osteoporoză, deoarece organismul are nevoie de acest nutrient pentru sănătatea oaselor.

Trebuie remarcat faptul că cantitatea de această vitamină necesară pentru fiecare persoană depinde de vârstă și de sex. Cantitățile medii zilnice exprimate în micrograme sunt:

  • Sugari până la vârsta de 6 luni: 2,0 mcg
  • Între 7 și 12 luni: 2,5 mcg
  • între 1 și 3 ani: 30 mcg
  • între 4 și 8 ani: 55 mcg
  • între 9 și 13 ani: 60 mcg
  • între 14 și 18 ani: 75 mcg
  • Bărbați adulți cu vârsta peste 19 ani: 120 mcg
  • Femei adulte peste 19 ani: 90 mcg
  • Adolescente gravide sau care alăptează: 75 mcg
  • Femei gravide sau care alăptează: 90 mcg

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel