Sari la conținut

VITAMINA care regenerează rapid organismul, îmbunătăţeşte vederea şi întăreşte sistemul imunitar

Sursă foto: pixabay

Obținerea tuturor vitaminelor și mineralelor de care corpul tău are nevoie din dieta ta poate fi o sarcină descurajantă, mai ales dacă nu ești un expert. Cunoaștem beneficiile vitaminelor C și D, magneziului și zincului, dar nu suntem atât de siguri despre antioxidanți și acizi grași omega-3. Deci, dacă doriți să știți cu ce și cu ce poate ajuta o anumită vitamină, este o idee bună să cereți sfatul medicului dumneavoastră.

Site-ul Thehirty explică beneficiile vitaminei A și avertizează că anumite persoane ar trebui să ia suplimente de vitamina A.

Vitamina care îmbunătățește sănătății ochilor, a pielii și a sistemului imunitar

Vitamina A este un nutrient solubil în grăsimi care joacă un rol important în sănătatea ochilor, sănătatea pielii și creșterea celulelor, inclusiv în menținerea integrității mucoasei intestinale. Potrivit nutriționistului Mary Purdy, vitamina A contribuie, de asemenea, la îmbunătățirea imunității organismului.


De asemenea, este implicat în producerea și funcționarea celulelor albe din sânge care ajută la captarea și eliminarea bacteriilor și a altor agenți patogeni din sânge. Acest lucru înseamnă în esență că deficiența de vitamina A poate crește susceptibilitatea la infecții și poate întârzia recuperarea după boală. În țările în care bolile infecțioase precum rujeola și malaria sunt endemice, s-a demonstrat că corectarea deficitului de vitamina A la copii reduce riscul de deces din cauza acestor boli.

O altă formă de vitamina A este retinolul găsit în alimentele de origine animală.
Vitamina A se găsește în mod natural în multe alimente, cum ar fi gălbenușurile de ou, produsele lactate, uleiul de ficat de cod și pește, dar majoritatea oamenilor nu știu că vitamina A se găsește în fructele și legumele portocale sau în compușii vegetali numiți „carotenoizi”. se crede că este conținut în legumele care sunt transformate în A în corp.

O altă formă, mai cunoscută, de vitamina A este retinolul, care se găsește în alimentele de origine animală.

Conținutul de vitamina A din alimente și suplimente este măsurat prin echivalentul activității retinolului (RAE), spune nutriționistul Martin Biggers. Prin urmare, 12 micrograme de beta-caroten din alimente este echivalent cu 1 microgram de retinol. În Statele Unite, majoritatea oamenilor primesc suficientă vitamina A pentru a preveni bolile cauzate de un aport inadecvat, explică Martin Biggers.

Fumatoarele si femeile însarcinate nu ar trebui sa ia vitamina A

Există anumite grupuri de oameni cu risc de deficiență de vitamina A. Acestea includ persoanele cu boli legate de absorbția grăsimilor, cum ar fi boala celiacă și boala inflamatorie intestinală.

Cu toate acestea, Biggers avertizează că anumite grupuri de oameni ar trebui să fie atenți atunci când iau suplimente de vitamina A. „Fumatorii nu ar trebui sa ia suplimente de beta-caroten, deoarece acestea pot creste riscul de cancer pulmonar”, spune Martin Biggers.

„Femeile însărcinate ar trebui să știe să nu ia prea multă vitamina A, mai ales în primele 60 de zile de sarcină”, spune el.

Experții spun că administrarea de vitamina A pură sub formă de supliment în doze de peste 10.000 UI (3.000 mcg) poate fi toxică pentru organism.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel