Sari la conținut

Vitamina care scade colesterolul și previne atacurile de cord

colesterol ridicat
Sursă foto: arhiva Dotorul Zilei
Colesterolul ridicat poate duce la înfundarea arterelor

Fiecare dintre vitamine aduce beneficii organismului în moduri diferite. Vitaminele sunt substanțe organice complexe. Ele sunt nutrienți esențiali pentru buna funcționare a diferitelor sisteme ale organismului. Deficitul lor prezintă pericole grave pentru sănătate. Deficitul lor este denumit clinic avitaminoză și poate duce la apariția diferitelor boli.

Vitaminele pot fi obținute printr-o dietă sănătoasă; alimentele care conțin cele mai multe vitamine sunt legumele, nucile, carnea slabă, fructele, ouăle, cerealele integrale, legumele și produsele lactate. Acestea sunt disponibile și sub formă de tablete sau capsule.

Trebuie subliniat faptul că vitaminele sub formă de pilule sau capsule trebuie luate sub supravegherea unui profesionist din domeniul sănătății. Aceste substanțe nutritive sunt atât de importante pentru corpul uman, de exemplu, încât există una în special care are capacitatea de a reduce nivelul ridicat de colesterol din sânge.

Ce este colesterolul?

„Colesterolul este o substanță ceroasă, asemănătoare grăsimii, care se găsește în fiecare celulă din corpul dumneavoastră. Corpul tău are nevoie de o parte din colesterol pentru a produce hormoni, vitamina D și substanțe care te ajută să digeri alimentele. Corpul dumneavoastră produce tot colesterolul de care are nevoie. Colesterolul se găsește, de asemenea, în alimentele de origine animală, cum ar fi gălbenușurile de ou, carnea și brânza”, explică MedlinePlus, US National Library of Medicine.

„Dacă aveți prea mult colesterol în sânge, acesta se poate combina cu alte substanțe din sânge pentru a forma plăci. Placa se lipește de pereții vaselor de sânge. Această acumulare se numește ateroscleroză. Ea poate duce la boala coronariană, care poate îngusta sau chiar bloca arterele coronare”, adaugă organizația.

În cazul în care arterele coronare se blochează sau se îngustează, fluxul de sânge către inimă poate fi împiedicat, crescând riscul unui atac de cord sau al unui accident vascular cerebral. Astfel, se poate spune că un nivel ridicat de colesterol are o rată mare de mortalitate.

Vitamina care scade colesterolul

Acum, așa cum am menționat mai sus, există o vitamină în special care este capabilă să scadă nivelul ridicat al colesterolului din sânge și să prevină astfel atacurile de cord. Aceasta este vitamina B3 sau niacina, așa cum mai este cunoscută.

„Niacina este o vitamină B. Atunci când este administrată sub formă de medicament pe bază de prescripție medicală în doze mai mari, poate ajuta la scăderea colesterolului și a altor grăsimi din sânge. Niacina acționează prin blocarea modului în care ficatul dumneavoastră produce colesterol. Colesterolul se poate lipi de pereții arterelor dumneavoastră și le poate îngusta sau bloca”, precizează MedlinePlus.

Site-ul web notează, de asemenea, că „niacina se administrează de 1 până la 3 ori pe zi. Medicamentul vine în doze diferite, în funcție de cât de mult este necesar. Citiți cu atenție eticheta de pe flaconul de pastile. Unele mărci trebuie luate la culcare, cu o gustare ușoară, cu conținut scăzut de grăsimi; altele trebuie luate la cină. Evitați alcoolul și băuturile fierbinți atunci când luați niacina pentru a preveni bufeurile.

Pe lângă faptul că este disponibilă sub formă de pastile sau tablete, vitamina B3 sau niacina poate fi găsită în alimente precum orezul, peștele, ouăle, cerealele integrale, legumele și alunele.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel