vineri, septembrie 25, 2020

Oamenii de ştiinţă au descoperit că vitamina B este foarte eficientă în reducerea riscului unui accident vascular cerebral (AVC).

În cadrul unui studiu publicat în jurnalul Neurology, cercetătorii au analizat rezultatele a 14 studii clinice la care au luat parte 54.913 de persoane. Rezultatetele au scos la iveală că persoanele care au luat suplimente de vitamina B timp de şase luni şi-au redus cu şapte procente riscul unui accident vascular cerebral.

Citește și:

Vitamina B nu a avut însă niciun efect asupra severităţii unui AVC sau asupra riscului de deces.

Potrivit Medical News Today, cea mai eficientă în reducerea riscului de AVC s-a dovedit a fi vitamina B9, în timp ce vitamina B12 nu a avut niciun efect.

Vitamina B9, adică acidul folic are un rol extrem de important în organism.

Corpul uman are nevoie de această vitamină pentru:
  • producerea, repararea și funcția ADN-ului și ARN-ului
  • acțiune de cofactor în diverse reacții biologice
  • sinteza elementelor figurate roșii cu rol în transportul oxigenului și dioxidului de carbon în organism
  • prevenirea unor malformații congenitale neurologice și cardiace, din această cauză sunt folosite în preconcepție și în primele 12 săptămâni de sarcina. Acidul folic face parte din componentele suplimentelor nutritive recomandate femeilor gravide și care alăptează.
  • protecție împotriva cancerului pulmonar, esofagian, gastric, pancreatic, de colon și cervical uterin
  • ajută în ameliorarea declinului memoriei la persoanele vârstnice
  • reduce nivelul crescut al homocisteinei (concentrații crescute ale acestui aminoacid au fost asociate cu: infarct miocardic, accident vascular ischemic, tromboză venoasă, osteoporoză, degenerescență maculară etc.)

Care sunt dozele zilnice recomandate de acid folic?

  • Copii 60 – 200 µg (doza de acid folic va fi luată la recomandarea medicului pediatru)
  • Femei gravide 600 µg
  • Femei care alăptează 500 µg
  • Femei 400 µg
  • Bărbați 400 µg

Care sunt sursele de vitamina B?

Surse naturale: spanac, mazăre, linte, păstăi, broccoli, sfeclă, semințe de floarea soarelui, porumb, varză, alune, căpșuni, zmeură, portocale, banane, ouă, lapte. Prin preparare termică o parte din acidul folic este distrus, din această cauză se recomandă consumul legumelor și fructelor nepreparate termic.

Citește și:

Complexul de vitamine B sunt folositoare şi în alte probleme de sănătate precum anxietatea, depresia, bolile de inimă şi chiar Alzheimerul.

 

Parteneri