Sari la conținut

Vitamina D, inutilă pentru organism dacă nu ai acest mineral. Nu poate funcționa fără el

Vitamina D este una dintre vitaminele esențiale pentru funcționarea normală a organismului. Aceasta este necesară pentru fixarea calciului în oase, dar și pentru stimularea sistemului imunitar. 

În lipsa acestei vitamine se pot declanșa o multitudine de carențe și problemel de sănătate. Soarele este, după cum bine știm, modalitatea cea mai bună de a sintetiza vitamina D.

Cu toate acestea, vitamina D este inutilă dacă organismul nu are suficient magneziu. Vitamina D depinde în mod direct de magneziu pentru a ajuta organismul.

Vitaminaa D, inutilă fără magneziu

Mihaela Bilic, nutriționist, dezvăluie de ce vitamina D nu poate funcționa fără magneziu și de ce este important să fim atenți la aportul optim.

Super-Știre: vitamina D nu funcționează fără magneziu.

Mai mult de jumătate din populația globului are un deficit de vit. D. Până acum se știa că o alimentație săracă în vit. D și expunerea insuficientă la razele soarelui provoacă această carență. Studiile recente au scos la iveală un alt aspect: vitamina D nu este folosită optim dacă nivelul de magneziu este scăzut.
Degeaba luăm suplimente, riscăm ca vit. D să fie stocată în organism în loc să fie folosită eficient. Aportul optim de magneziu este de 420mg/zi pentru bărbați și 320mg/zi pentru femei. Din păcate alimentația modernă nu acoperă nici jumătate din doza recomandată, prin urmare puțina vitamină D care circulă în sânge va fi incomplet utilizată fără magneziu.

Carenta de magneziu este un dezechilibru nutrițional recent și are cauze multiple.

Modificarea obiceiurilor alimentare, consumul de produse rafinate, ultra procesate și sărace în micronutrienți sunt cauzele principale. În dieta zilnică întâlnim tot mai rar produse precum fasole boabe sau linte, nuci sau migdale, tărâțe sau cereale integrale. Până și banana, care este bogată în magneziu, a fost pusă la colț de dragul siluetei.

Stresul cronic și somnul insuficient, de proastă calitate, cresc nevoile de magneziu. Stilul de viață alert și dezechilibrat afectează sistemul nervos și epuizează rapid rezerva de micronutrienți. La asta se adaugă consumul de alcool care perturbă echilibrul acido bazic și favorizează pierderea urinară de magneziu. Bolile cronice precum diabetul și sindromul X metabolic, hipertensiunea și nivelul crescut de colesterol sunt consumatoare de magneziu. Iar tratamentele medicamentoase cu antibiotice, diuretice și antiacide au ca efect secundar o eliminare masivă de magneziu.

Merită o să tragem un semnal de alarmă pentru magneziu, un mineral indispensabil funcționării optime a organismului. Este implicat în peste 300 de mecanisme responsabile de metabolism și este esențial pentru activarea vitaminei D. Fără magneziu sistemul nervos își pierde echilibrul, oasele și dinții își pierd rezistența și mușchii nu pot funcționa. Contracția musculară este dependentă de magneziu, iar activitatea inimii și presiunea arterială sunt influențate de nivelul lui în sânge.

Corpul uman nu este capabil să sintetizeze magneziu, deci trebuie adus din alimentație. Care sunt cele mai bune surse? Pe primul loc avem semințe și oleaginoase: semințe de dovleac, migdale, caju semințe de pin, alune. Urmează apoi leguminoase: fasole boabe, soia, linte, năut și quinoa. Dintre legume merită lăudat spanacul, iar la sectorul fructe banana e campioană. Cat despre suplimente, alegeți sărurile organice de magneziu, în doze cuprinse între 100 și 250 mg/zi.”, dezvăluie Mihaela Bilic pe o rețea de socializare.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.