Sari la conținut

Vitamina de care ai nevoie pentru reducerea riscului de diabet de tip 2

pastila
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
deficiența de vitamina B3

Până în prezent, am asociat vitamina D cu sănătatea oaselor, iar lipsa acesteia cu deteriorarea densității și rezistenței osoase. Dar unele studii sugerează că sănătatea oaselor nu este singurul motiv pentru care organismul nostru are nevoie de vitamina D, el are nevoie de această vitamină pentru a ne menține și zahărul din sânge sub control.

Vitamina D, care este de obicei denumită vitamina soarelui, este creată în pielea noastră ca răspuns la lumina directă a soarelui și este esențială pentru absorbția calciului, creșterea celulelor, funcția musculară, combaterea infecțiilor și reducerea inflamației.

Această capacitate de a reduce inflamația este ceea ce face ca vitamina D să fie vitamina aleasă pentru a reduce riscul de diabet.

Legătura dintre diabet și vitamina D

Într-o afecțiune precum diabetul, în care nivelul zahărului din sânge crește dincolo de limitele normale, diabetul duce și la inflamație. Este un răspuns la nivelurile ridicate de zahăr din sânge care provoacă inflamarea organismului și a organelor vitale. Cu toate acestea, este adevărat și inversul.

În studiul publicat în revista Cell, cercetătorii au spus că diabetul este o boală a inflamației și au identificat receptorul de vitamina D ca un modulator important atât al inflamației, cât și al supraviețuirii celulelor beta. În diabetul de tip 1, celulele beta care secretă insulină sunt fie deteriorate, fie moarte. Vitamina D, cu toate acestea, poate juca un rol în supraviețuirea celulelor beta și poate aduce unele îmbunătățiri.

Potrivit Asociației Americane de Diabet, cu cât nivelul de vitamina D din sânge este mai mare, este mai scăzut riscul de diabet de tip 2. Un studiu de trei ani care a implicat 2.039 de persoane cu niveluri ridicate de zahăr din sânge a arătat că pentru fiecare creștere cu 5 ng/mL a nivelului de vitamina D, riscul de a dezvolta diabet scade cu 8%.

Dacă suferiți de diabet de tip 1, puteți face mai puține altele decât să depindeți de insulina artificială de care aveți nevoie pentru diseminarea glucozei. Cu toate acestea, deoarece celulele beta din diabetul de tip 1 sunt deteriorate, vitamina D poate ajuta la renașterea acestuia.

Ficatul, principalul producător de vitamină D biologic activă

Cercetările au arătat că un anumit compus numit iBRD9 a stimulat activitatea receptorilor de vitamina D atunci când au fost legați de moleculele de vitamina D. Acest lucru a avut un efect protector asupra celulelor beta.

Ficatul este principalul producător de vitamina D biologic activă; transformă forma inertă într-o formă activă numită 25-hidroxivitamina D (25[OH]D).

Studiile spun că nivelul de 25(OH)D din sânge, care este cunoscut sub numele de concentrație în ser, este considerat cel mai bun indicator al stării vitaminei D. Mai mult, se spune că riscul de a dezvolta diabet de tip 2 la persoanele cu niveluri sanguine de 25(OH)D mai mici de 30 de nanograme pe mililitru era de cinci ori mai mare decât la cei ale căror niveluri erau mai mari de 50 de nanograme pe mililitru.

Acest lucru arată că aportul adecvat de vitamina D, fie prin lumina soarelui, fie prin dietă, poate ajuta la reducerea riscului de a dezvolta diabet de tip 2 și, de asemenea, poate ajuta la îmbunătățirea producției de insulină în diabetul de tip 1.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: