Sari la conținut

Vitamina fără de care sistemul imunitar nu poate funcționa. Nu este vorba despre vitamina C!

sistem imunitar
susa foto: arhiva doctorul zilei

Sistemul imunitar este bariera naturală de protecție a organismului. Acesta este responsabil pentru detectarea și eliminarea agenților patogeni înainte ca aceștia să pună viața în pericol.

Totuși, pentru a funcționa în mod corespunzător, sistemul imunitar are nevoie de o multitudine de nutrienți și vitamine.

Vitamina C este cea mai cunoscută, însă nu este singura vitamină de care sistemul nostru imunitar depinde. Vitamina D joacă, cu atât mai mult, un rol important pentru sănătatea noastră.

Vitamina D, esențială pentru sistemul imunitar

60% din copiii și adulții din toată lumea au deficit de vitamina D, ceea ce înseamnă că au nevoie de suplimente.

Este mai eficient de luat cu un pahar de lapte decât cu apă. Putem crea depozit de vitamina D pentru că poate fi stocată în țesutul adipos, ceea ce este un lucru bun pentru că este necesar să luăm vitamina D în fiecare zi cum am lua, de exemplu, vitamina C. Din fericire, vitamina D se poate depozita în țesutul adipos și poate fi eliberată de acolo”, a explicat dr. Anca Hoisescu, medic primat endocrinolog la ”Doctor de Bine” de la Pro TV.

Atunci când avem valori normale de vitamina D din sânge veți absorbi 30% din calciul prezent în alimente, însă în cazul deficitului se absoarbe sub 10% din calciu.

Deoarece organismul nu poate rămâne fără calciu, întrucât este nevoie zilnică pentru a îndeplini anumite funcții, corpul îl extrage din oase, ceea ce înseamnă o situație dramatică în copilărie și adolescență, dar mai ales la menopauză, în cazul femeilor.

Paratiroidele, glandele endocrine situate lângă tiroidă, produc parathormomul, care asigură reglarea repartiției calciului și fosforului în organism.

Pacienții care sunt operați de paratiroidă, dacă cumva au suferit o complicație în urma acestei intervenții și suferă de hipoparatiroidism trebuie să ia un anumit preparat de vitamina D, metabolitul activ”, a mai spus endocrinologul.

Celulele care depind de vitamina D pentru a funcționa fac parte din prima linie de aparare, motiv pentru care sănătatea lor este esențială.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.