Sari la conținut

Vitamina-minune pe care ar trebui să o iei toată viața

vitamina
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
vitamine benefice

Vitamina D este considerată de mulți cercetători una dintre cele mai importante vitamine pentru sănătatea pe termen lung. Studiile recente arată peste 60–80% dintre europeni prezintă carențe de vitamina D, mai ales în lunile reci, când expunerea la soare este redusă.

Această vitamină contribuie la menținerea sănătății oaselor, funcționarea optimă a sistemului imunitar, reglarea nivelului de calciu și poate avea un rol protector împotriva unor boli cronice, inclusiv afecțiuni cardiovasculare, diabet de tip 2 și unele forme de cancer.

De ce este importantă suplimentarea?

Corpul produce vitamina D în mod natural prin piele, sub acțiunea razelor UVB. Însă în sezonul rece, în zonele cu soare slab sau pentru persoanele care petrec mult timp în interior, această sinteză este insuficientă. În aceste cazuri, suplimentarea devine necesară, conform recomandărilor făcute de ghidurile internaționale de sănătate.

Surse naturale și doze recomandate

Vitamina D se regăsește în alimente precum:

  • Pește gras (somon, sardine, macrou)

  • Gălbenuș de ou

  • Ciuperci expuse la soare

  • Produse lactate și cereale fortificate

Totuși, alimentația singură nu oferă cantitatea optimă. De aceea, în multe țări, suplimentele cu vitamina D sunt recomandate pe termen lung, mai ales pentru persoanele în vârstă, femeile însărcinate sau cele aflate la menopauză, și persoanele cu pielea mai închisă la culoare.

Concluzie

Vitamina D este o investiție simplă și eficientă pentru sănătate. Suplimentarea trebuie făcută responsabil, în funcție de nevoile fiecăruia și, ideal, după analiza nivelului sanguin de 25(OH)D. Studiile susțin un nivel adecvat de vitamina D contribuie la prevenirea inflamațiilor, infecțiilor recurente și a pierderii masei osoase.

În ultimii ani, tot mai multe cercetări au legat nivelurile scăzute de vitamina D de un risc crescut de depresie, tulburări autoimune și infecții respiratorii. Deși nu este o „vitamină miraculoasă”, datele indică faptul menținerea unui nivel optim în organism poate contribui semnificativ la o viață mai lungă și mai sănătoasă.

Este important ca suplimentarea fie adaptată fiecărei persoane, în funcție de vârstă, stil de viață, expunere la soare și eventuale afecțiuni existente. O simplă analiză de sânge poate oferi imaginea exactă a necesarului tău zilnic.

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel